dashboard

REALTIME INFORMATIE DOOR GEÏNTEGREERDE TELEMATICA

Innovatie 11 Sep 2017

REALTIME INFORMATIE DOOR GEÏNTEGREERDE TELEMATICA

realtime-informatie-telematica-arval

De geïntegreerde elektronische systemen waarover steeds meer voertuigen beschikken, bieden werkgevers een veelheid aan gegevens over hun medewerkers. Maar privacywetgeving is complex. ‘Daarom hebben wij onze producten zo gemaakt dat ze eenvoudig recht doen aan de wensen van zowel werkgever als werknemer‘, meent Brigitte Fouque, programmadirecteur van Arval Active Link.

Elke dag worden wereldwijd 20.000 nieuwe voertuigen uitgerust met geïntegreerde telematicasystemen. De voordelen voor werkgevers zijn talrijk: ze geven de gebruiker realtime alle relevante voertuig- en trajectinformatie, zoals over brandstofverbruik en geven scores op basis van veiligheid en van zuinig rijden. Gemeten worden onder meer: hard remmen, hoge snelheid in bochten, abrupte rijbaanwisseling en in hoog tempo over verkeersdrempels rijden.

Het is gemakkelijk als werkgever met een wagenpark op basis van deze data analyses te maken en zaken te optimaliseren. Zo kan met inzicht in het rijgedrag worden gestuurd op brandstofbesparing, maar ook op het verhogen van de veiligheid van de berijder. Daarnaast kunnen werkgevers bijvoorbeeld hun monteurs of andere servicemedewerkers efficiënter plannen, wat maandelijks een aanzienlijke tijdwinst kan opleveren. Vergeet ook niet de sluitende ritregistratie die op een eenvoudige manier kan worden opgesteld en zo bij de aangifte aan de Belastingdienst kan worden gevoegd. Completer, correcter en sneller.

 

‘TECHNISCH ZIJN ER GEEN BEPERKINGEN OM AAN DE WETTELIJKE VEREISTEN TE VOLDOEN: ALLE SYSTEMEN VAN ARVAL ZIJN ONTWIKKELD MET HET OOG OP HUIDIGE EN TOEKOMSTIGE PRIVACYWETTEN.’

Monitoren

Werkgevers die hun auto’s leasen bij Arval kunnen gebruik maken van één online platform, met verschilende rapportagemogelijkheden. Zij hebben daardoor niet alleen de mogelijkheid om een splitising te maken tussen zakelijk en privé gereden kilometers (basismodule Active Link) en een sluitende ritregistratie maken (Active Journey), maar ook om realtime inzicht te hebben in de locatie van hun auto's (Active Routing). Tot slot zijn zij in staat te monitoren wie wanneer in welke auto rijdt (Active Sharing). Dat is onder meer handig in het geval een auto gedeeld wordt.

Technisch zijn er geen beperkingen om aan de wettelijke vereisten te voldoen: alle systemen van Arval zijn juist ontwikkeld met het oog op huidige en toekomstige privacywetten. Zo heeft het systeem de mogelijkheid tijdelijk geen GPS-signaal te delen in geval van privéritten en krijgt de werknemer altijd de mogelijkheid op het platform een splitsing te maken tussen ritten van zakelijke en van persoonlijke aard, waardoor op dat moment al wordt gefilterd welke informatie met de werkgever wordt gedeeld.

‘Wij zien een groeiende interesse bij werkgevers om analyses te kunnen maken op basis van data over rijgedrag van medewerkers, zegt Brigitte Fouque. ‘Maar het blijft een precair onderwerp als je het niet goed uitlegt. In de wet is een bepaling opgenomen die voorschrijft dat medewerkers officieel op de hoogte moeten worden gebracht wanneer hun werkgevers van plan zijn vervoersgerelateerde gegevens te registreren. Wij hechten zelf ook veel waarde aan duidelijke communicatie naar medewerkers. Wil je bijvoorbeeld sturen op veiligheid? Benoem dit dan expliciet. Maak vooral duidelijk met welk doel je gegevens verzamelt. Vanuit Arval ondersteunen wij werkgevers hierbij, van de inrichting tot de communicatie.’

 

Heeft u interesse in de telematicadiensten van Arval, of wilt u meer informatie? 
E-mail dan met Huib Trieschnigg of neem telefonisch contact op via: 030 – 602 44 44.

 

Lees meer toon minder