Arval Flex (ook wel: kortlopende lease) is een flexibele oplossing voor organisaties om op korte termijn aan mobiliteitsbehoeften van medewerkers te voldoen. Afhankelijk van de organisatie en de sector spelen verschillende voordelen een rol. Benieuwd hoe dit in praktijk werkt? Lees hier meer over hoe Allinq gebruik maakt van Shortlease bij Arval.
Een internationale specialist in telecominfrastructuur
Allinq is al bijna 60 jaar specialist in data- en telecommunicatie-infrastructuur. Zij ondersteunen klanten in het hele traject van ontwerp tot aanleg van deze infrastructuur én het service en beheer. Dit varieert van betrekkelijk eenvoudige tot zeer complexe netwerken. Betrouwbaarheid en continuïteit zijn voor Allinq belangrijk, waarbij de focus ligt op het opbouwen van langdurige samenwerkingen. Allinq is gevestigd in Harderwijk, maar is ook internationaal actief zoals in Duitsland en Denemarken.
Een dynamische sector waarin je flexibel wilt blijven
Allinq maakt via Arval gebruik van Full Operational Lease en Arval Flex. Bij elkaar zijn dat zo’n 450 auto’s, waarvan ongeveer 5% Shortlease. “De telecommarkt schiet soms alle kanten op hebben we in de afgelopen 60 jaar gezien” vertelt Peter Hertogh, Projectleider bij Allinq en verantwoordelijk voor het wagenparkbeheer. “We proberen daarom op vele vlakken flexibel te zijn en te blijven. Dat geldt ook voor ons wagenpark.” Voor de vaste medewerkers wordt voor Full Operational Lease gekozen. "Dat neemt ons alles uit handen. Voor onze ingehuurde mensen, bijvoorbeeld via een uitzendbureau, geldt dat zij in principe hun eigen mobiliteit regelen."
Arval Flex helpt om flexibel te schakelen
“We zijn recent overgegaan van een andere partij naar Arval. We hebben vorig jaar toen het Coronavirus uitbrak even geen nieuwe auto’s besteld en vervangingen wat voor ons uitgeschoven. Even de rem erop om te kijken wat dit voor invloed zou hebben. Daardoor hadden we daarna wel wat in te halen.” Om snel medewerkers op de weg te krijgen en noodzakelijke vervangingen op te lossen heeft Allinq toen Shortleaseauto’s ingeschakeld. Tijdens de pandemie is het een voordeel dat Arval Flex gemakkelijk op te zeggen is. “Ze zijn ook prima als voor- of naloopauto te gebruiken voor wiens leasecontract inmiddels is afgelopen”, vertelt Peter.
Drie manieren om Arval Flex in te zetten
Allinq gebruik Arval Flex op drie manieren. Ten eerste voor medewerkers met een overeenkomst voor bepaalde tijd, waarvoor zij soms ook een flexibele auto inzetten. “Arval Flex geeft ons de benodigde flexibiliteit voor die bepaalde tijdcontracten” aldus Peter. Daarnaast wordt het ook voor projecten ingezet: “Soms hebben we ook projecten voor een paar maanden. Iemand in Harderwijk die voor een project ineens regelmatig naar Leeuwarden moet rijden bijvoorbeeld. Dan is Arval Flex ook een optie.”
Tenslotte zijn er ook medewerkers die nog op een nieuwe leaseauto moeten wachten. Peter vertelt: “Tegenwoordig leveren fabrikanten niet meer binnen twee maanden zoals vroeger. Laatst hoorde ik nog een levertijd voor een bus van acht maanden. Dat is wel een uitzondering. Afhankelijk van het type auto zien wij op dit moment levertijden van vier tot zes of zeven maanden.” Arval Flex wordt op die manier gebruikt als voorloopauto tot de eigen leaseauto van een medewerker binnen is.
Flexibiliteit is het grootste voordeel
Het grote voordeel van Arval Flex vat Peter als volgt samen: “Het geeft ons vooral de flexibiliteit die we willen. Als we vandaag een auto willen regelen bij Arval, hebben we hem morgen. Als we vandaag besluiten een auto niet meer nodig te hebben, is ie morgen weer ingeleverd.” Daarnaast geeft Peter aan dat het misschien iets duurder is dan reguliere lease, maar dat het voor de korte termijn goed werkt. “Ik denk dat het soms wat duurder lijkt, maar als je kijkt naar de TCO dan hoeft het helemaal niet duurder te zijn. We hebben ook mooie (prijs)bundels met Arval afgesproken. Past die bundel niet, dan kunnen we hem ook gewoon weer aanpassen dus dat is heel flexibel. We zijn nu pas een halfjaartje bezig, maar we zien wel dat het werkt.”
Tevreden met de samenwerking met Arval
Allinq heeft al jarenlang contact met Arval, maar tot een samenwerking kwam het pas vrij recentelijk. “Een jaar of vijftien jaar geleden deed Arval ook mee toen wij een leasemaatschappij zochten, toen werden ze uiteindelijk tweede. Maar het sterke van Arval is dat zij zonder opdringerig te zijn toch op een goeie manier in beeld blijven. Vorig jaar gingen wij opnieuw de markt op en Arval zat meteen weer voorin de groep, meteen goed en gedegen.”
De belangrijkste redenen om voor Arval te kiezen kwamen voor Allinq neer op drie pijlers: TCO-besparing, optimale dienstverlening en medewerkerstevredenheid. In een half jaar tijd kan Peter nog niet zoveel zeggen over zaken zoals rapportages, maar hij ziet wel goede signalen bij de medewerkers: “Ik hoor vooral van de berijders alleen maar positieve verhalen over hoe er met ze wordt omgegaan. Dat vinden we echt belangrijk, want als zij tevreden zijn gaan ze ook goed met de auto’s om.”
Tenslotte ervaart Peter ook dat zijn organisatie met bredere mobiliteitsvraagstukken bij Arval terecht kan. “Kennis is ook heel belangrijk: hoe help je ons met zaken waar wij mee zitten?” Allinq was bijvoorbeeld bezig met het opstellen van een beleid rondom elektrische auto’s. “Arval heeft de nodige consultants waar veel kennis zit om gebruik van te maken. Mede dankzij de input van Arval hebben we toen binnen no time een elektrisch beleid gemaakt.”
Meer weten?
Arval Flex combineert de service van operational lease met de flexibiliteit van huren. Ook benieuwd naar alle voordelen van Arval Flex bij Arval voor jouw organisatie? Vraag dan meer informatie aan.