vakantie2

Deze zomer met je (elektrische) auto op vakantie? Onze top 9 tips

Buitenland 1 Jul 2021 , door
Marco Vrolijk

Gelukkig is het dit jaar weer grotendeels mogelijk om op vakantie te gaan. Een zomervakantie met de auto is wellicht de veiligste optie om tijdens de Coronapandemie toch op reis te gaan. Desondanks doe je er dit jaar goed aan om voorbereid op weg te gaan, vandaar dat wij 9 tips om niet te vergeten op een rijtje zetten!

 

1. Naar welke landen kun je reizen?

Nog niet alle landen zijn tijdens zomervakantie 2021 vrij toegankelijk voor een vakantie. Kijk daarom bijvoorbeeld op de ANWB reiswijzer welke landen toegankelijk zijn voor Nederlanders. Ook is deze pagina van de Overheid handig om de risico’s in gebieden in te schatten en eisen bij in- of terugreis scherp te hebben. Reis veilig naar landen met een groen reisadvies of geel reisadvies. Bekijk de actuele status op deze website van de Rijksoverheid met actuele kleurcodes.

Welke landen Nederlandse toeristen verwelkomen heeft uiteraard ook invloed op je route. Wil je bijvoorbeeld naar Italië met je (lease)auto? Kijk dan goed welke landen onderweg toegankelijk zijn. Regel ook jouw digitaal coronacertificaat als je gevaccineerd bent. Met of zonder vaccinatie of PCR-test via een bepaald land (bijvoorbeeld België) terug naar Nederland reizen betekent misschien dat je na je vakantie tien dagen in quarantaine moet.

 

2. Kijk goed naar de voorwaarden van je reis- en annuleringsverzekering

Belangrijk zowel tijdens de planning vooraf als tijdens je vakantie: een goede reisverzekering. Bij het boeken van accommodaties kun je je vakantie en geld in rook op zien gaan als reisadviezen onverwacht veranderen. Lees daarom goed de voorwaarden bij een annuleringsverzekering zodat je je bewust bent van de beperkingen. Ook heeft het reisadvies invloed op wat je met je reisverzekering kunt verzekeren:

  • Omdat de coronavirus-uitbraak officieel als pandemie is bestempeld, keren veel annuleringsverzekeringen niet uit als je een reis annuleert. Ook eerder terug reizen komt bijvoorbeeld voor eigen rekening.
  • Boekingen tijdens een geldig rood of oranje reisadvies zijn vaak onverzekerd qua reisverzekering mocht je in het buitenland ziek worden.
  • Niet-coronavirus gerelateerde zaken blijven vaak wel gedekt.

 

3. Regel de benodigde papieren en vignetten voor je leaseauto

Met je leaseauto op vakantie is net iets anders dan met je eigen auto. Check van tevoren of je de kentekencard en een verzekeringsbewijs in bezit hebt. Een eventuele machtiging en een schadeaangifteformulier staan voor Arval-berijders klaar in de MyArval app. Staat het verzekeringsbewijs hier niet tussen, dan dien je deze aan te vragen bij je werkgever. Een verzekeringsbewijs heb je nodig om aan te kunnen tonen dat je voertuig verzekerd is. Een machtiging heb je o.a. in landen buiten de EU nodig om aan te tonen dat je recht hebt om in je leaseauto te rijden. Zo vereisen Turkije, Marokko en bijvoorbeeld Kroatië voor dat land specifieke machtigingen. De makkelijkste manier om dit soort zaken te regelen is via onze website. Dan heb je meteen alle contactgegevens bij de hand mocht je contact met Arval willen opnemen.

Daarnaast moet je tegenwoordig steeds meer rekening houden met milieuzones en vignetten. In bijvoorbeeld Duitsland dien je een milieusticker op je auto te hebben om steden binnen te rijden. Andere landen hebben al jarenlang een verplicht vignet. Kijk daarom van tevoren goed op deze pagina welke stickers en vignetten je niet moet vergeten om boetes te voorkomen.

 

4. Is een extra onderhoudsbeurt voor je (elektrische) auto noodzakelijk?

Wanneer je jouw (elektrische) auto altijd op de juiste momenten volgens schema onderhoud laat geven, is er eigenlijk weinig meerwaarde in een extra onderhoudsbezoek voor je op
vakantie gaat. Wanneer je zaken als het profiel van de banden, vloeistoffen en het oliepeil altijd goed onderhoudt, is er geen reden om dit voortijdig nogmaals te laten doen.

Wat betreft onderhoudsbeurten, vloeistofchecks en oliebeurten is nuchterheid dan ook de beste aanpak: heeft je auto volgens schema onderhoud gekregen, dan hoef je niet extra naar de garage. EV’s hebben bovendien doorgaans minder onderhoud nodig. Loop je daarentegen al bijna tegen de volgende beurt aan, ga dan uiteraard vooral wél even langs de garage, zodat het nodige onderhoud op tijd kan worden uitgevoerd.

 

5. Hoe bereid je je goed voor op eventuele pech onderweg?

Waar moet je zoal aan denken ter voorbereiding op een pechgeval? Als Arval berijder ben je in principe goed bediend met Arval Assistance. Praktische zaken om zelf voor te bereiden zijn bijvoorbeeld dat in sommige landen een opvallend veiligheidsvest verplicht is om in de auto te hebben, voor gebruik tijdens pechgevallen. Denk ook aan een gevarendriehoek. Daarnaast is het in de zomermaanden verstandig om flessen water in de auto mee te nemen, zodat je (zeker met kinderen in de auto) genoeg te drinken hebt als je onverwacht
langs de weg strandt. 

Om je tijdens pechgevallen snel te laten helpen, is het verstandig om bijvoorbeeld de MyArval app geïnstalleerd te hebben, zodat je snel hulp kunt inschakelen. Zoek van tevoren uit welke nummers je dient te bellen (zoals Arval Assistance op 0800 022 888 1). Reis dus ook met een opgeladen smartphone en check of je simkaart in het buitenland werkt. Wees je er daarnaast bewust van dat een vervangende auto meestal niet zomaar geleverd wordt: wanneer pech binnen 48 uur kan worden opgelost krijg je bijvoorbeeld geen vervangende auto en zul je zelf de tijd voor reparatie ergens moeten afwachten.

 

Met een elektrische auto op vakantie?

Met een elektrische auto op vakantie is voor veel mensen nieuw, logisch dus dat je in dit geval extra voorbereidingen treft zodat alles soepel verloopt. Daarom hier nog een aantal tips speciaal voor wanneer je met een EV op vakantie gaat.

 

6. Bereid je voor op het opladen in het buitenland

Met deze tips kun je sowieso opladen bij een buitenlandse laadpaal:

  • Opladen in het buitenland kan alleen met een internationale laadpas. Controleer daarom het type laadpas en of laden in het buitenland is toegestaan van de werkgever.
  • Online zijn diverse oplossingen te vinden voor het laden in het buitenland indien de werkgever hierin niet voorziet, zoals de Laadpaal App. Wil je per laadpas weten waar je kunt laden? vraag het dan aan onze digitale collega, Arvy.
  • Gebruik onze online hulp om de juiste laadpaal locator bij de laadpas te vinden. Deze app’s geven tevens aan welke aanbieder, stekker en tarieven van toepassing zijn.

 

7. Houd met je route én accommodatie rekening met oplaadpunten

Plan je reis bewust met de volgende tips:

  • Maak een routeplanning, waarbij je rustmomenten en oplaadmomenten combineert. Bereken van tevoren je tussenstops aan de hand van de actieradius van je auto (zie deze website voor de officiële actieradius). Gebruik daarnaast ook deze webpagina van de ANWB om bijvoorbeeld de drukste laadpunten aan de snelweg te omzeilen. Wellicht kun je met een kleine omweg alsnog veel tijd besparen.
  • Bedenk goed of de laadinfrastructuur op je route en bestemming wel voldoende is. Op bovengenoemde ANWB-pagina kun je de dekking met laadpalen redelijk inschatten.
  • Rijd energiebewust: snel optrekken en hard rijden zorgen ervoor dat je eerder weer aan een nieuwe laadbeurt toe bent. Met een rustige rijstijl rijd je niet alleen veiliger, maar je komt waarschijnlijk ook sneller op je bestemming aan.
  • En tenslotte erg belangrijk: boek een accommodatie met laadvoorzieningen op het terrein of in de buurt! Veel boekingswebsites bieden de optie om te filteren op accommodaties met laadfaciliteiten, maak daar dus ook zeker gebruik van.

 

8. Houd altijd een bepaalde marge voor de accu in gedachten

Een gouden tip om nooit in de stress te raken, is om altijd een marge aan te houden: rijd je accu nooit helemaal leeg. Kijk bijvoorbeeld op de route onderweg welke afstand je minimaal nog moet kunnen overbruggen als het laadstation waar je op rekende defect blijkt te zijn. Zeker wanneer je van hoofdwegen verwijderd raakt helpt dit je om altijd genoeg acculading over te hebben om naar een laadpunt te rijden. Niet alleen jouw auto, maar ook oplaadpunten kunnen voor problemen zorgen!

 

9. Kun je gebruikmaken van een vakantieauto?

Is op vakantie me je EV toch nog te spannend? Sommige EV-rijders hebben in hun leasecontract staan dat zij recht hebben op een alternatieve vakantieauto. Vaak benaderen berijders hun leasemaatschappij om hier informatie over op te vragen, maar alle informatie en mogelijkheden hierover staan in de autoregeling van jouw werkgever.

Lees meer toon minder