Thuisladen steeds duurder

Thuisladen steeds duurder

Elektrisch rijden 6 Jul 2022 , door
Annemarie Wolbers

In deze dure economie is elektrisch rijden vaak een voordeel. Het opladen van je EV is op dit moment nog altijd aanzienlijk goedkoper dan tanken. Toch zien we dat ook de prijzen voor laden langzaam stijgen. Niet alleen langs de snelweg, ook bij de laadpaal bij jou thuis.

Let op je energietarief

Thuisladen is een uitkomst voor veel EV-rijders. Je heb garantie op een plekje en hebt niet te maken met opstartkosten of boetes die je krijgt als je je auto langer aan de laadpaal laat staan dan nodig. Waar je wel op moet letten is het energietarief en hoe dit wordt verrekend als je een laadpas via je werkgever hebt.

Zo werkt het

Als jij thuis je auto aan de laadpaal zet, betaal je de kosten hiervan aan je energieleverancier. De laadpaalprovider ziet vervolgens hoeveel je hebt geladen en verrekent dit met het energietarief dat zij van jou hebben geregistreerd. Dit bedrag krijg je één keer per maand terug. Als je energietarief is gewijzigd, wordt dit niet automatisch aangepast in het systeem bij de laadpasprovider. Hierdoor kan het gebeuren dat je aan het eind van de maand minder geld terugkrijgt dan je aan je energieleverancier betaalt. Daarom is het ontzettend belangrijk dat je laadpaalprovider het juiste energietarief heeft geregistreerd.

Gelukkig is dit gemakkelijk aan te passen. Kijk op onze website voor een duidelijk overzicht.

Tip: Heb je een flexibel contract? Geef dit dan iedere maand door zodra je je energietarief weet en voorkom dat je teveel betaalt.

Ook handig om te weten

  1. Wil je je laadsnelheid thuis verhogen (van 1 naar 3 fase)? Dan zit hier vaak een wachttijd op. Het is namelijk erg druk bij netbeheerders. Regel dit dus op tijd.
     
  2. Is je energietarief nou zo hoog dat thuisladen niet meer de beste optie lijkt? Kijk dan goed naar de laadmogelijkheden bij jou in de buurt. In de meeste apps die je gebruikt om een laadpaal te zoeken vind je ook de prijs per kWh. Bijvoorbeeld op de laadlocator van MTC. Ga dus niet zomaar ergens staan.
     

Werkgevers zijn verplicht om per 10 parkeerplaatsen 1 laadpaal te installeren. Kijk op de website van de Vereniging Zakelijke Rijders  voor meer informatie.

Lees meer toon minder