Arval Deelt: Webinar Auto EV

Nieuwe bijtelling 2022: Is elektrisch rijden nog wel zo voordelig?

Mobiliteit 13 Dec 2021 , door
Annemarie Wolbers

Lange tijd was de gunstige, lage bijtelling een van de belangrijkste redenen om een elektrische auto te rijden. De afgelopen jaren zien we de bijtelling echter langzaam stijgen. Zo ook in 2022, het jaar waarin elektrische rijders 16% bijtelling gaan betalen. Dat roept de vraag op: is elektrisch rijden nog wel zo voordelig?

Bijtelling 2022

Ondanks dat de bijtelling voor EV’s elk jaar hoger wordt, is dit nog altijd lager dan bij benzine- en dieselauto’s. Die krijgen nog steeds te maken met een bijtelling van 22%. Een voordeel voor EV’s dus. Dat voordeel geldt alleen tot een fiscale waarde van € 35.000 ( in 2021 was dit € 40.000). Voor iedere euro daarboven betaal je “gewoon” 22%.

Wegenbelasting

Een voordeel waar elektrische rijders nog tot 2025 van kunnen profiteren: geen wegenbelasting betalen. Maar na 2025 moeten ook zij er helaas aan geloven. 2025 zelf wordt een overgangsjaar waarin EV-rijders slechts een kwart van het normale tarief betalen. In 2026 betalen ook zij een volledig tarief.

Rijd je plug-inhybride en heeft je auto een uitstoot onder de 50 gram CO2 per kilometer? Dan betaal je tot en met 2024 (slechts) de helft aan wegenbelasting. In 2025 betalen ook PHEV’s het volledige tarief aan wegenbelasting.

Tanken vs. laden

Het nieuws heeft de afgelopen maanden vol gestaan met berichten over de dure brandstofprijzen. EV-rijders hebben zich hier natuurlijk geen zorgen over hoeven maken. Over het algemeen is laden sowieso goedkoper dan tanken, maar dit hangt af van de laadpaal. Langs de snelweg is laden (net als bij benzine) vaak veel duurder dan in een dorp of aan je eigen laadpaal. Toch zal het opladen van je auto nooit duurder zijn dan tanken.

Wist je dat: als je een auto via Arval leaset, je via Arval ook heel gemakkelijk je eigen laadpaal kunt regelen? En we hebben ze nog op voorraad! Bekijk onze oplossing voor elektrisch laden.

Tanken VS. elektrisch

Conclusie

Hoewel de financiële voordelen van elektrisch rijden komende tijd verder worden afgebouwd, ben je met een EV nog steeds voordeliger uit dan met een benzine- of dieselauto. Daarnaast ben je ook nog eens goed bezig voor het milieu! Maar het is natuurlijk altijd goed om een berekening te maken van de fiscale bijtelling die je kunt verwachten. Wij helpen je daar graag bij.

 

Bekijk hier de EV voorraadmodellen

Wil je meer weten over de nieuwe bijtelling voor 2022?
Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op!
Lees meer toon minder