Brandstof besparen 5 tips

Besparen op brandstof: 5 tips voor je medewerkers

Mobiliteit 5 Jul 2023 , door
Annemarie Wolbers

Sinds 1 juli zijn de brandstofprijzen weer omhoog gegaan. En omdat brandstof vaak een grote en beïnvloedbare kostenpost van een wagenpark is, levert het veel op als je hierop kunt besparen. Hoe? We geven je 5 tips.

Hoe komt de prijs van benzine tot stand?

De benzineprijs wordt opgebouwd uit een aantal onderdelen:

 • De ruwe olieprijs en raffinagekosten – zo’n 30% van de totaalprijs
 • Accijnzen en belastingen – in Nederland zo’n 57% van de totaalprijs
 • Marges – meestal tussen de 8% (bij onbemande tankstations) en 13% (bemande tankstations) van de totaalprijs

De olieprijs ging afgelopen jaren al flink op en neer. Dit kwam grotendeels door de schommelende prijs van een vat ruwe olie. Nu komt daar echter een stijging in accijns bovenop. Hierdoor wordt een liter benzine na komende zaterdag gemiddeld 13,8 cent duurder. Reden genoeg om hier eens een plan voor te maken.

Bespaar op brandstof met deze 5 tips

 1. Tank bij een onbemand tankstation

Motiveer je medewerkers om te tanken bij een onbemand tankstation. Doordat hier geen shop en geen personeel is, is de marge lager. Dit scheelt je soms wel 17 cent per liter.

 1. Kies voor tankstations die niet aan de snelweg liggen

Hoewel tanken aan de snelweg voor de meeste medewerkers de makkelijkste en snelste optie is, is dit zeker niet de voordeligste. Dit komt doordat de locaties langs de snelweg worden geveild door de overheid en vervolgens doorverhuurd aan een exploitant. De huurprijs van de grond en het veilingbedrag komen voor rekening van deze exploitant, die dit bedrag natuurlijk wil terugverdienen. Daarnaast is een station aan de snelweg vaak 24 uur per dag open (dus hogere marges). Een tankstation in een dorp of stad is dit niet (dus lagere marges).

 1. Stimuleer Carpoolen

Stimuleer Carpoolen voor medewerkers die bij elkaar in de buurt wonen. Op die manier bespaar je de helft aan kosten en werk je ongemerkt aan teambuilding.

 1. Stap over op elektrisch rijden

Een andere optie om op brandstofkosten te besparen, is om de overstap naar elektrisch rijden te overwegen. De overheid wil toch verplichtstellen om aan de milieudoelstellingen te voldoen. Dus waarom niet nu alvast beginnen?

 1. Voorkom diefstal van brandstof

Helaas komt brandstoffraude vaker voor dan je denkt. Volgens onderzoek van diverse marktpartijen is maar liefst één op de zeven tankbeurten frauduleus. Wat kunnen jij en je medewerkers doen tegen fraude?

 • Koppel een vaste medewerker aan een laad- of tankpas
 • Beperk het gebruik van algemene passen voor poolauto’s
 • Leen deze pas niet uit
 • Bescherm de pincode

Meer weten over hulpmiddelen om fraude te voorkomen? Neem contact op met accountmanager.

Medewerkers belonen

Maar hoe prikkel je medewerkers om beter te letten op de benzinekosten? Je hebt een aantal opties:

 1. Maak ze bewust van de prijzen
  Bijvoorbeeld via de tanklocator in de MultiTankcard-app. Daarop zie je de real-time literprijzen van de tankstations in de buurt.
   
 2. Beperk de mogelijkheden
  Als werkgever kun je in de app de benzinestations langs de snelweg uitzetten of aangeven dat duurdere premium brandstoffen niet getankt mogen worden.
   
 3. Een positievere manier om medewerkers aan te moedigen is door goed rijgedrag en brandstofbesparing te belonen. Bijvoorbeeld door een deel van het bespaarde bedrag uit te keren als bonus of in ruil voor een extra vakantiedag. Ga je belonen? Stel dan met je werknemers van tevoren duidelijk de ‘spelregels’ vast.

Je ziet, besparen op brandstof hoeft niet ingewikkeld te zijn. Neem even de tijd om te kijken welke opties bij jou passen en wie weet kun je iedere maand wat besparen.

Lees meer toon minder