man op e-bike

6 redenen om e-bikes nu in je mobiliteitspakket op te nemen

Mobiliteit 29 Apr 2021 , door
Marco Vrolijk

Overweegt jouw organisatie al om een regeling voor elektrische fietsen (e-bikes) op te nemen? Het is goed om te weten dat 2021 waarschijnlijk een belangrijk jaar gaat worden in de overstap naar elektrische fietsen: veel Nederlanders willen een elektrische fiets leasen of kopen. Waarom is juist nu een goed moment op een e-bike of zakelijke leasefiets in je mobiliteitsaanbod op te nemen? We zetten een aantal belangrijke redenen op een rijtje.

1. Een e-bike staat bij veel Nederlanders op het verlanglijstje

Na een winter in lockdown te hebben doorgebracht, zijn veel Nederlanders deze lente en zomer klaar om in eigen land de buitenlucht op te zoeken. Eén van de manieren om dat te doen is door op de fiets te stappen. Volgens onderzoek is ongeveer 1 op de 10 Nederlanders van plan om in 2021 over te stappen op een nieuwe elektrische fiets. Dat zijn meer dan één miljoen nieuwe e-bikes dit jaar! Een uitgelezen kans dus voor werkgevers om op de wensen van (potentiële) medewerkers in te spelen. 

2. Blijf niet achter bij de concurrentie

Nederlanders stappen massaal over op de e-bike, maar wist je dat inmiddels ook veel organisaties de voordelen zien om deze aan hun medewerkers aan te bieden? Uit recent onderzoek van Arval blijkt dat nu al één op de drie organisaties deelfietsen of (zakelijke) fietslease aanbiedt. Bovendien is nog eens een derde van plan dit binnen drie jaar te implementeren. Inspelen op de vraag naar e-bikes met bijvoorbeeld een leasefiets van de zaak maakt je dus niet alleen aantrekkelijk als werkgever, maar is inmiddels ook belangrijk om niet achter te liggen op je concurrenten.

3. Gezondere medewerkers

Het wordt bijna een cliché, maar het blijft een belangrijke reden om fietsgebruik onder medewerkers te stimuleren. Regelmatig bewegen zorgt voor gezondere medewerkers, zowel fysiek als mentaal en verhoogt de productiviteit. Gemiddeld zijn medewerkers acht dagen per jaar ziek, maar voor fietsende medewerkers is dat slechts zeven dagen. Thuiswerken wordt bovendien steeds meer de norm voor een deel van de werkweek, waarvoor fietsen naar het werk voor de benodigde beweging kan zorgen. Een combinatie tussen thuiswerken en regelmatig de fiets naar het werk pakken kan dan ook voor tevreden en gezonde medewerkers zorgen.

4. Financiële voordelen

Wanneer veel medewerkers op de fiets naar kantoor komen, levert dat ook kostenbesparingen op. Ten eerste zijn gezondere medewerkers minder vaak ziek. Daarnaast zijn er minder parkeerplaatsen nodig rond het kantoor. Ook is het faciliteren van een leasefiets of deelfietsen vaak goedkoper dan andere mobiliteitsvormen. Uit onderzoek in één organisatie bleek zelfs dat fietsende medewerkers 32 keer goedkoper zijn als het aankomt op zakelijk reizen dan autorijdende medewerkers! In een periode van voortdurende economische onzekerheid is dat geen onbelangrijk voordeel.

5. Duurzaamheid

Door de inzet van fietsgebruik kan de CO2-uitstoot van jouw organisatie drastisch worden verlaagd. De woon-werkkilometers die fietsend worden afgelegd veroorzaken namelijk geen uitstoot, wat zowel het milieu als het imago van jouw organisatie ten goede komt. Hiermee past het aanbieden van e-bikes aan je medewerkers uitstekend in een bewuste duurzaamheidsstrategie, die inmiddels (een gepland) onderdeel is van driekwart van de Nederlandse organisaties.

6. Een snel en effectief vervoersmiddel

Infrastructuur in steden is steeds beter ingericht op fietsers en zelfs op e-bikes in het bijzonder. Zo bestaan er in diverse steden in Nederland inmiddels fietssnelwegen, waarmee medewerkers vaak sneller hun woon-werkreizen afleggen dan met de auto. Met name in binnensteden is het voordeel van reizen op de fiets niet te onderschatten. Met de fiets kunnen medewerkers bijvoorbeeld files omzeilen. Bovendien blijkt in praktijk 18% tot 40% van de medewerkers een kortere route met de fiets af te leggen dan met de auto. De reistijd kan met een e-bike in veel situaties dan ook flink worden ingekort.

Wat houdt organisaties nog tegen?

Er zijn natuurlijk praktische beperkingen aan een e-bike. Zo kan niet elke medewerker op de fiets naar het werk komen, maar ook een combinatie met bijvoorbeeld openbaar vervoer kan al erg aantrekkelijk zijn. Daarnaast lijken de fiscale regels rond leasefietsen en deelfietsen misschien ingewikkeld, maar ook dat is inmiddels makkelijker geregeld. Vraag in het laatste geval advies aan om gemakkelijk te besluiten welke constructie het beste bij jouw organisatie past. 
 

Lees meer toon minder