top10elcv

Deze elektrische bedrijfswagens zijn populair in 2021-2022

Bedrijfswagens 20 May 2021 , door
Harold Kappers, Hidde van Wouw & Marco Vrolijk

De elektrische bedrijfswagen is in opkomst. Uit recent onderzoek van Arval blijkt dat een groeiend aantal Nederlandse organisaties al een elektrische bedrijfswagen rijdt of dit binnen drie jaar van plan is. Overigens kan deze overstap ook geleidelijk gaan. Veel organisaties beginnen nu, om later goed voorbereid te zijn voor een tijd waarin bestelwagens op diesel bijvoorbeeld niet meer in de stad mogen rijden.

Wat zijn nu interessante modellen om de eerste overstap mee te maken? Hieronder hebben we een lijst samengesteld met elektrische bedrijfswagens inclusief de unique selling points (USP's) waarom je ze zeker zou moeten overwegen. We geven ze geen cijfer, omdat de bedrijfswagen voor iedere organisatie anders is, maar we hebben ze grofweg van klein naar groot in de lijst opgenomen.

10 populaire elektrische bedrijfswagens in 2021-2022

kangoo ze

Renault Kangoo Z.E.

Renault heeft inmiddels veel ervaring met de productie van elektrische voertuigen. De Kangoo Z.E. is dan ook een bedrijfswagen die leunt op de meeste technische ervaring van het rijtje. Het is daarnaast een erg veelzijdige bedrijfswagen, met bijvoorbeeld ook een variant met vijf zitplaatsen. Het model krijgt binnenkort bovendien een uitvoerige update. 

Laadvermogen 650 kg / 3,5 m³
Actieradius 200 km WLTP
Trekkracht -

 

NV200

Nissan e-NV200

De Nissan e-NV200 is een bestelauto met het grootste laadvolume in zijn klasse. Daarnaast kun je hier weinig (onverwachte) problemen mee krijgen, want het is een bedrijfswagen die inmiddels al lang op de markt is. De Nissan e-NV200 kan bovendien worden omgebouwd tot open laadbak of kieper.

Laadvermogen 742 kg / 4,2 m³
Actieradius 190 km WLTP
Trekkracht 450 kg

 

proace city

Citroën e-Berlingo, Peugeot e-Partner, Opel Combo-e en Toyota ProAce City Electric

Vier bestelwagens in één? Al deze elektrische bestelwagens staan op hetzelfde platform en gebruiken exact dezelfde onderdelen en techniek. Ze hebben dan ook identieke specificaties. Dat helpt uiteraard bij het onderhoud en de beschikbaarheid van reserveonderdelen. Ze komen beschikbaar in het vierde kwartaal van 2021.

Laadvermogen 800 kg / 4,4m³
Actieradius 220 / 360 km WLTP
Trekkracht 750 kg

 

edeliver3

Maxus eDeliver3

Maxus is misschien een nieuwkomer in Europa, maar is in thuisland China al één van de grootste fabrikanten. Met de praktisch ogende eDeliver3 biedt Maxus het hoogste trekgewicht in zijn klasse (1200 kg). In Nederland heeft de importeur er veel op voorraad en ze zijn dus snel beschikbaar. Daarnaast profiteren Maxusvoertuigen van een landelijk dekkend servicenetwerk van truckgerelateerde bedrijven. 

Laadvermogen 1020 kg / 4,8-6,3 m³
Actieradius 158 / 240 km WLTP
Trekkracht 1110-1305 kg

 

Vivaroe

Citroën e-Jumpy, Opel Vivaro-e, Peugeot e-Expert en Toyota ProAce Electric

Nogmaals vier modellen die op hetzelfde platform worden gebouwd, met alle bijbehorende voordelen. De Opel Vivaro-e is daarnaast uitgeroepen tot 'Van of the Year' en beviel ons tijdens onze test ook goed, onder andere dankzij de bovengemiddelde actieradius die deze wagens delen. Het zijn erg veelzijdige bedrijfswagens en er komen eind 2021 zelfs modellen op waterstof beschikbaar. De elektrische versies zijn inmiddels al beschikbaar.

Laadvermogen 1275 kg / 4,6 m³
Actieradius 230 / 330 km WLTP
Trekkracht 1000 kg

 

evito

Mercedes eVito

De Mercedes eVito is een bedrijfswagen die een diversiteit aan rollen kan vervullen. Zo zie je de Vito vaak als taxi rijden. Ook de eVito is inmiddels veel op de Nederlandse wegen te zien, aangezien DHL hiermee de pakketten bezorgt. De eVito biedt de kwaliteit van Mercedes en beschikt over het grootste laadvermogen in zijn klasse.

Laadvermogen 1016 kg / 6,6 m³
Actieradius 137 km WLTP
Trekkracht -

 

edeliver9

Maxus eDeliver9

Het grotere broertje van de eDeliver3. Met de eDeliver9 biedt Maxus wederom het hoogste trekgewicht in zijn klasse (1500 kg), waarmee deze bedrijfswagen een duidelijke USP biedt voor wie ook nog een aanhanger nodig heeft. Hij is vanaf eind juni leverbaar. Bij Arval hebben we de eDeliver9 overigens onlangs uitgebreid getest en waren erg positief.

Laadvermogen 800-1000 kg / 9,7-12,95 m³
Actieradius 237 / 286 / 353 km WLTP (gecombineerd)
Trekkracht 1500 kg

 

etge

MAN eTGE / Volkswagen e-Crafter

Onderhuids zijn de MAN eTGE en de Volkswagen Crafter identiek en staan ze voor hoogwaardige kwaliteit. Wat de eTGE aantrekkelijk maakt, is dat MAN een erg sterk netwerk beheert in Nederland vanuit de truckbranche. Hierdoor is er een goede service beschikbaar. Zowel de eTGE als de e-Crafter zijn om te bouwen naar een platformcabine, waardoor er een kieper of laadbak op kan worden gezet.

Laadvermogen 1000 kg / 10,7 m³ 
Actieradius 115 km WLTP
Trekkracht -

 

esprinter

Mercedes eSprinter

Ook Mercedes beschikt over een goed en sterk bedrijfswagennetwerk in Nederland. De eSprinter is een zeer robuuste bedrijfswagen van hoogwaardige kwaliteit. Staat kwaliteit voorop in je keuze en mag dat ook wat kosten? Dan is de eSprinter zeker het nader onderzoeken waard. 

Laadvermogen 891-1045 kg / 11 m³
Actieradius 110 / 150 km WLTP
Trekkracht -

 

ducato

Fiat Ducato Electric

Naast het feit dat het de enige Italiaan in het rijtje is, heeft deze Fiat het grootste bereik in zijn klasse als unieke eigenschap. Is actieradius erg belangrijk voor jouw werkzaamheden? Dan is de Ducato Electric het onderzoeken waard. Houd er wel rekening mee dat de levering momenteel wat langer op zich kan laten wachten.   

Laadvermogen 1950 kg / 10-17 m³
Actieradius 220 / 360 km NEDC
Trekkracht -

 

Bonus: Vanaf 2022

etransit

Ford E-Transit

De elektrische versie van de Ford Transit komt pas begin 2022 beschikbaar, maar is nu al het overwegen waard. Ford bedrijfswagens staan namelijk bekend als goede en robuuste bedrijfswagens van hoge kwaliteit. Het is desondanks afwachten hoe de Ford E-Transit uit de verf gaat komen, want Ford heeft namelijk nog weinig ervaring met het maken van elektrische auto’s vergeleken met de concurrentie.

Laadvermogen 1616 kg / 15,1 m³
Actieradius 350 km WLTP
Trekkracht -

 

Meer weten?

Is jouw organisatie bezig met het oriënteren of overstappen naar elektrische bedrijfswagens? Wil je weten welk model het best bij de behoeften van jouw bedrijf past en welke aanpassingen er per model mogeljk zijn? Neem dan contact op met ons bedrijfswagenteam!

Lees meer toon minder