ForFarmers

Shortlease voor de commerciële afdeling van ForFarmers

Samenwerking 9 May 2021 , door
Eric uit den Boogaard & Marco Vrolijk

Shortlease (ook wel: kortlopende lease) is een flexibele oplossing voor organisaties om op korte termijn aan mobiliteitsbehoeften van medewerkers te voldoen. Afhankelijk van de organisatie en de sector spelen verschillende voordelen een rol. Benieuwd hoe dit in praktijk werkt? Lees hier meer over hoe veevoederontwikkelaar en -producent ForFarmers Shortlease bij Arval gebruikt voor meer flexibiliteit.

ForFarmers

Marktleider op gebied van veevoeder in Europa

ForFarmers is marktleider in Europa op gebied van (biologisch) veevoeder. Het bedrijf ontwikkelt zelf de samentelling van veevoeder, produceert dit vervolgens en biedt klanten in de agrarische sector daarnaast advies over alles wat met het boerenbedrijf te maken heeft. Met 1.000 medewerkers en een negental (productie)locaties is het bedrijf in heel Nederland actief. In totaal werken er zo’n 3.500 medewerkers met België, het Verenigd Koninkrijk en Polen als andere belangrijke markten. 

Een commerciële afdeling die altijd op weg is

De bedrijfsactiviteiten van ForFarmers beslaan een brede keten aan werkzaamheden, maar in praktijk zijn het vooral de medewerkers van de afdeling Commercie die veel in de auto zitten. Eric uit den Bogaard, Team Coordinator HRSSC en beheerder van het wagenpark bij ForFarmers legt uit: “Onze medewerkers van commercie werken eigenlijk maar af en toe op kantoor. Het grootste deel van de tijd zijn ze bezig met klantbezoek. Ze komen dan ook bij boerenbedrijven door heel Nederland. Samen met een boer maken ze daar aan de keukentafel plannen voor de toekomst, bijvoorbeeld welke oplossing en producten het beste zijn voor hun omstandigheden.” Voor deze medewerkers maakt ForFarmers gebruik van zo’n 250 leaseauto’s van Arval.

Shortlease biedt flexibiliteit voor nieuwe medewerkers 

Momenteel rijden er zo’n 25 Shortlease-auto’s rond bij ForFarmers. Deze dienen vooral als flexibele oplossing waar een normaal leasecontract (nog) niet goed aansluit. “Shortlease is bij ons een uitkomst voor mensen met een bepaalde tijd contract. Medewerkers met een jaarcontract of die net van school komen rijden eerst in een Shortlease-auto. Mocht het contract niet verlengd worden door één van beide partijen, dan zit je met anders met een grote pool aan auto’s en dat willen we het liefst voorkomen.” 


Beginnende medewerkers kunnen zo toch over een auto beschikken, zonder dat ForFarmers risico’s loopt op een te groot wagenpark. “Het voordeel zit hem in de flexibiliteit die we hiermee hebben. Daarnaast is het ook duidelijk: iedereen die bij ons als trainee binnenkomt heeft dezelfde situatie, waarbij ze op termijn uitzicht hebben op een eigen leaseauto.” 

Shortlease voor projectmatig werk of tijdelijke inzet

Sporadisch hebben we ook mensen die in hun voorwaarden geen recht op een leaseauto hebben, maar voor een project bijvoorbeeld een half jaar in Duitsland moeten werken. Dan is Shortlease ook handig, want dan kunnen we toch een auto voor iemand regelen.” Daarnaast kan het voorkomen dat medewerkers op een nieuwe leaseauto moeten wachten. “Soms mag iemand al een leaseauto uitkiezen, maar zit er een lange besteltijd op van wel 8 of 9 maanden. Dan gebruiken we die kortlopende lease zo lang als voorloopauto.

Gemak voor de organisatie en voor Eric

Voor nieuwe medewerkers steeds de keuzelijst openzetten en een leasecontract aangaan zou voor Eric veel moeite kosten om hiervoor de risico’s in te schatten. Het voordeel van Shortlease is volgens hem dan ook in de kern het gemak dat zij hiermee nergens aan vast zitten. “Ik kan vandaag Koen (onze contactpersoon bij Arval) bellen en dan komen ze morgen afleveren. En daarnaast: als ik vandaag met een auto wil stoppen, dan is ie ook morgen alweer ingeleverd. Die flexibiliteit is het grootste voordeel en het grootste gemak.

Gemak als belangrijke reden om voor Arval te kiezen

ForFarmers maakte door eerdere fusies eerst gebruik van drie verschillende leasemaatschappijen. Een paar jaar geleden zijn zij volledig naar Arval overgestapt. Eric is erg tevreden met de combinatie aan operationele lease en Shortlease die zij nu gebruiken. “Ik kies zelf graag voor Arval, omdat het grootste gedeelte van alle taken die bij Fleet Management komen kijken mij zoveel mogelijk uit handen worden genomen. Arval heeft de kennis en expertise over auto’s in huis, ook over nieuwe modellen of over techniek. Dat is voor mij belangrijkste.


ForFarmers maakt ook gebruik van de Pool Management-diensten van Arval. Het aanleveren van nieuwe auto’s en de opname van eventuele schades, plus het ophalen van auto’s bij uitdiensttreding wordt hiermee ook door Arval afgehandeld. “Ik kan er gerust op zijn dat onze medewerkers altijd snel met Arval kunnen schakelen en niet met mij of mijn collega’s. Dat is voor mij het meest praktische en scheelt mij veel tijd.  Ontzorgen is het woord eigenlijk.”

Shortlease voor andere organisaties

Eric ziet voor zich dat ook andere organisaties mogelijk profijt hebben van Shortlease. “Het typische contract voor 10-20 jaar bij een bedrijf komst steeds minder voor. Er zijn veel meer tijdelijke opdrachten en ook bij ons wisselen medewerkers steeds sneller van baan of functie. In hoeverre past daar voor de lange termijn nog een vijf jaar durend leasecontract bij?” Shortlease sluit volgens Eric dan ook goed aan bij de flexibilisering van arbeid, omdat je hiermee niet vastzit aan bepaalde vormen van arbeids- of leasecontracten en toch iedereen de weg op kan helpen. 

Lees meer toon minder