Werknemers

ON THE ROAD WITH: CHAYENNE SWEEBROEK | ACCOUNTMANAGER ARVAL SPANJE

Arval 5 Nov 2019

“ARVAL IS EEN INTERNATIONAAL BEDRIJF, WAT INTERESSANT IS VOOR INTERNATIONALE MOGELIJKHEDEN”

Chayenne heeft bewezen dat als je je ambities uitspreekt, ze werkelijkheid kunnen worden. Zij is binnen één jaar van accountmanager bij Arval Nederland naar Arval Spanje gegaan om haar droom achterna te kunnen gaan: werken en wonen in Spanje.

Wij vroegen Chayenne…

Hoe ben je bij Arval terecht gekomen?Chayenne1
“Na het afronden van mijn master International Business Management was ik op zoek naar een baan. Mijn voorkeur lag bij een baan in sales in Spanje, maar vanwege de lastig te betreden arbeidsmarkt in Spanje ben ik op zoek gegaan in Nederland. Daar kwam ik een vacature als accountmanager bij Arval tegen. Dit sloot goed aan bij mijn verwachtingen van een eerste baan. Tevens hielp het feit dat Arval een internationale organisatie is, wat ik interessant vond voor eventuele internationale mogelijkheden.”

Fijn voor je ambitie! En hoe lang ben je nu werkzaam voor Arval?
“Ik ben nu anderhalf jaar in dienst en vanaf juli ben ik verhuisd naar Spanje. Inmiddels werk ik dus al weer een aantal maanden bij Arval Spanje en heb ik de kans gekregen om mijn ambitie waar te maken.”

Super! Waarom heb je besloten om voor Arval Spanje te gaan werken?
“Mijn ambitie is altijd al geweest om mijzelf te ontwikkelen op internationaal niveau of in ieder geval in het buitenland te werken. Hierbij lag mijn voorkeur op de Spaanse- en Zuid-Amerikaanse markten. Het is tof dat ik dit nu al heb weten te realiseren binnen deze organisatie.”

Zeker! Maar hoe is het proces van de overplaatsing naar Arval Spanje gegaan?
“Ik ben per toeval in contact gekomen met de HR-director van Nederland over mijn droom om in Spanje te werken. Hij heeft mij in contact gebracht met de internationale HR-director van Arval Frankrijk. Die heeft mij vervolgens weer aanbevolen aan de HR-director in Spanje. Na een aantal sollicitaties met HR en mijn teamleider in Spanje hebben ze een functie als accountmanager voorgesteld. En nu werk ik in Spanje!"

“De manier van communiceren met klanten is hier anders”

Hoe heb je de eerste dagen bij Arval Spanje ervaren?
“De dagen zijn echt voorbij gevlogen. Voornamelijk omdat ik in de zomer gestart ben waarbij de werkdagen van 8:00 tot 15:00 duren. De wijze van opleiden is een stuk minder gepland dan in Nederland en ik heb vooral meegekeken met alle accountmanagers. Om te kunnen zien hoe iedereen te werk gaat, heb ik elke dag bij iemand anders meegekeken. Zo heb ik in korte tijd goed kunnen zien welke werkzaamheden er voor een accountmanager in Spanje gelden.”

Wat zijn de grootste (zakelijke) cultuurverschillen tussen Nederland en Spanje?
“De manier van communiceren in Spanje is anders. In Nederland ligt de voorkeur bij telefonisch contact terwijl dit contact in Spanje veelal via de mail gaat. Dit is zowel vanuit Arval Spanje als de klant. Ook wordt alles per mail bevestigd wat besproken wordt. In Nederland leggen de accountmanagers veel vast en is er iets meer vrijheid. In Spanje wordt alles vastgelegd, zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan. De onderlinge werksfeer zou ik beschrijven als vrij hecht. Het is normaal om iedereen te begroeten met twee kussen op de drie accountteams tellende afdeling. Hetzelfde geldt als je een klantbezoek hebt of als je zelf op vakantie bent geweest en weer terugkomt op kantoor. Dit voelt wel als een warm welkom.”

Interessant! Welke van de twee zakelijke culturen past het best bij je? En waarom?
“Ik zit hier nu nog vrij kort om te kunnen zeggen welke cultuur op zakelijk niveau beter bij mij past. Ik vind de informele relatie die de Spanjaarden hebben met zakelijke contacten erg prettig. Hierdoor wordt er, naar mijn mening, gemakkelijker contact gelegd met de klant en zijn ‘issues’ eenvoudiger te bespreken. Daartegenover staat dat de Nederlandse mentaliteit met ‘een stapje meer zetten’ en ‘verder denken’ mij ook erg aanspreken.”

Hoe wil jij je verder ontwikkelen bij Arval Spanje?
“Op dit moment wil ik mijn Spaans nog verder verbeteren op business niveau en Arval Spanje en de Spaanse markt beter leren kennen. Er zijn nog veel dingen die ik moet leren over de werkwijze, de producten en de verschillende afdelingen hier. Mijn nieuwe ambitie is om uiteindelijk de buitendienst in te gaan als die mogelijkheid zich voordoet.”

Chayenne, veel succes in het zonnige Spanje!

 

 

 

Lees meer toon minder