belasting laadpaal

Belastingveranderingen elektrisch rijden

Elektrisch rijden 19 Jan 2023 , door
Annemarie Wolbers

De Tweede Kamer heeft eind 2022 ingestemd met het belastingplan om de korting op energiebelasting bij openbare laadpalen met een periode van 2 jaar te verlengen. Dat betekent dat je tot 1 januari 2025 korting krijgt op de energiebelasting als je openbaar laadt. Meer over deze en andere wijzigingen lees je in dit artikel.

Korting op energiebelasting blijft tot 1 januari 2025

De korting op de energiebelasting voor openbare laadpalen geldt al sinds 2017 en zou duren tot 1 januari 2023. Om elektrisch rijden ook nu nog aantrekkelijk te houden, is deze korting verlengd tot 2025. De overheid voorkomt hiermee een (mogelijke) prijsstijging van 8,5 cent per kWh.

Een snelle rekensom leert dat je bij het laden van een auto van 50 KwH al gauw € 4,25 per laadbeurt bespaart (50 KwH keer 8,5 cent per Kwh.)

Terugdraaien tijdelijke btw-verlaging: van 9% naar 21%

In tegenstelling tot de korting op energiebelasting is de tijdelijke btw-verlaging voor openbaar laden wel afgelopen. De laatste helft van 2022 (van 1 juli tot en met 31 december) werd de btw die je betaalt op energie verlaagd naar 9%. Sinds 1 januari is dit weer teruggedraaid naar 21%. Dit betekent ook dat het energietarief voor thuisladen per kWh weer hoger is dan je de afgelopen maanden gewend bent. Neem contact op met je energieleverancier voor meer informatie.

Geen wegenbelasting voor elektrische auto’s tot 2025

Om elektrisch rijden te promoten betalen EV-rijders tot en met 2024 geen wegenbelasting. In eerste instantie zou dit gelden tot 2020 , maar de overheid heeft deze vrijstelling verlengd. 2025 wordt een overgangsjaar waarin je een korting krijgt van 75%. Vanaf 2026 betaal je het volledige bedrag.

  • Dit geldt ook voor de aanschafbelasting van een elektrische auto.

SEBA subsidie voor elektrische auto’s

De overheid komt komend jaar opnieuw met een subsidie voor de aanschaf van elektrische Bedrijfsauto’s. Met de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) krijg je tot een bedrag van € 5.000 korting als je een nieuwe elektrische bedrijfwagen koopt of leaset. Vanaf 10 januari kun je deze subsidie aanvragen. Kijk op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voor meer informatie.

Meer weten over elektrisch rijden? Kijk op onze elektrisch rijden pagina

Lees meer toon minder