Arval aanbod leasefietsen

Verschillende vormen van mobiliteit

11 Sep 2023 , door
Annemarie Wolbers

Steeds meer bedrijven omarmen verschillende manieren om van en naar kantoor of zakelijke afspraken te reizen. Standaard elke dag in de file hoeft namelijk niet. Met een beetje creativiteit kom je een heel eind en zorg je voor een beter milieu, een betere gezondheid bij jou of je werknemers en minder auto’s op de weg. Maar we kunnen ons voorstellen dat je wat inspiratie nodig hebt. Daarom zetten we wat mogelijke mobiliteitsvormen voor je op een rij.

Fiets

Vroeger ging je alleen op de fiets naar kantoor als je om de hoek woonde. Met de mogelijkheden die er nu zijn kun je ook fietsen als je wat verder weg woont. 

  • Normale fiets: Voor de sportieve collega’s of die in de buurt wonen.
  • E-bike: Een normale fiets, maar dan met accu. Hiermee fiets je gemakkelijk iets verder én iets sneller. Je kunt er maximaal 25 kilometer per uur mee rijden. Afhankelijk van de afstand kun je met één volle accu dus meerdere dagen naar werk fietsen.
  • Speed pedelec: Geschikt voor langere afstanden en kan maximaal 40 kilometer per uur rijden. Meestal niet geschikt om in de binnenstad mee te fietsen.
  • Bakfiets: Eerst de kinderen naar school brengen? Of na het werk boodschappen doen? Dan is de bakfiets voor jou.
  • Fatbike: Wat stoerder dan de e-bike en speed pedelec. Met z’n brede banden en robuust uiterlijk heel geschikt voor ruigere paden of als modestatement. Rijdt maximaal 25 kilometer per uur.

Benieuwd naar alle opties? Check Arval Bike Lease.

Openbaar vervoer

Te ver om te fietsen of zit het weer niet mee? Tegenwoordig is in veel dorpen of steden wel een station te vinden. Of er rijdt een bus die je naar de dichtstbijzijnde trein brengt. Het is dus niet nodig om altijd de auto te pakken. Vaak ben je ook nog voordeliger uit omdat je reiskostenvergoeding wordt berekend van station naar station. Terwijl je kilometervergoeding uitkomt op een vastgesteld bedrag per kilometer. (En dit is met de huidige benzineprijzen lang niet altijd dekkend.) En als bijkomend voordeel kun je (als je dat wilt) alvast voorbereiden op de dag door je e-mails te checken of tot rust komen met een goed boek.


Benenwagen

Ha-ha, grappig. Maar wel een grapje met een kern van waarheid. Want hoe lekker is het om eens te wandelen naar kantoor? Toegegeven, het werkt niet als je aan de andere kant van Nederland woont. Maar een kilometer of 5 moet lukken toch? Of alleen het stukje van en naar het station of de bushalte en vanuit daar verder met het openbaar vervoer.

Auto

Daar is die dan. Hét meest gebruikte vervoersmiddel van Nederland om van en naar kantoor te reizen. De auto voert nog altijd de boventoon in Nederland, maar langzamerhand zie je ook daar steeds meer creativiteit.

  • Elektrische auto: Een stuk beter voor het milieu en vaak ook voor je portemonnee. En de huidige auto’s hebben een redelijk grote actieradius dus over afstand hoef je je geen zorgen te maken.
  • Carpoolen: Woon je in de buurt van een collega? Overweeg dan eens om samen naar kantoor te reizen. Zo bespaar je de helft aan uitstoot.
    Tip: spreek van tevoren af wat je van de ritjes verwacht. Wil je een leuk gesprek voeren of de dag bespreken? Of kijk je liever in stilte uit het raam.
  • Car sharing: Een soort auto-delen, maar dan net iets anders. Je deelt namelijk niet tegelijk een auto maar om-en-om. Deelauto’s zijn auto’s van de zaak waarin alle medewerkers kunnen rijden. Je huurt van tevoren voor een bepaalde tijd een auto en levert daarna de sleutel weer in. Ook handig als je op klantbezoek moet!

Je hebt ook openbare deelauto’s. Bijvoorbeeld van MyWheels, Snappcar of Greenwheels. Deze vind je op meerdere plekken in een aantal steden. 

Hoe regel je dit?

Een hoop opties, maar hoe pak je dit aan? Als werkgever kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van een mobiliteitsplatform. Hierin regel je het budget voor medewerkers en kun je ze vrije keuze van vervoersmiddel geven. Daarnaast kun je ook nog eens registreren wie op welke manier heeft gereisd. Als grote werkgever (>100 werknemers) ben je hiertoe verplicht vanaf 1 januari 2014.

Benieuwd? Lees meer over een mobiliteitsplatform op onze website.
 

Lees meer toon minder