Alternatieven chip tekort

Lange levertijd door chiptekort: 5 alternatieven

Mobiliteit 17 Nov 2021 , door
Annemarie Wolbers

Een hot-topic tegenwoordig: het tekort aan geheugenchips voor (onder andere) auto’s. Mede door de Corona-crisis en de toenemende vraag is het voor veel autofabrikanten moeilijk geworden deze chip in handen te krijgen. Aan het tekort kunnen wij weinig doen. Wél kunnen we je alternatieven bieden om het wachten aangenamer te maken.

download whitepaper

 

Oorzaken van het tekort

In het kort: er is steeds meer vraag naar chips en andere (elektronische) componenten die nodig zijn om auto’s te maken. Deze vraag komt niet alleen uit de autobranche maar ook uit andere hoek. Mede door de corona-crisis zijn we afgelopen jaar namelijk meer gebruik gaan maken van onze smartphones, huishoudelijke apparatuur, laptops en spelcomputers. Allemaal producten waar een chip voor nodig is. De wereldwijde productie kon deze vraag langere tijd niet aan. Inmiddels zijn veel chipfabrikanten weer opgekrabbeld en hebben ze hun productie opgevoerd. Maar voldoen aan de enorme vraag lukt nog niet. Zo waarschuwde een van de bekendste chipfabrikanten Intel onlangs al dat het tekort nog zeker twee jaar kan aanhouden.

Wat merkt de autobranche hiervan?

De autobranche heeft enorm last van dit tekort. De wachttijden voor onderhoud en schadeherstel zijn lang omdat de levering van losse onderdelen op zich laat wachten. Daarnaast staat de prijs van nieuwe auto’s onder druk en gaan de kortingen mogelijk naar beneden. En ben je op zoek naar een nieuwe leaseauto(s) voor je wagenpark? Dan moet je helaas rekening houden met een lange wachttijd.

Alternatieven voor een lange levertijd

Het chiptekort kunnen wij helaas niet oplossen. Wél hebben we een aantal alternatieven voor je om het wachten op de nieuwe auto(‘s) voor jou en je medewerkers wat aangenamer te maken.

1. Verleng het huidige leasecontract
Heb je medewerkers in dienst die al in een leaseauto rijden en wachten op de nieuwe auto? Dan kun je de optie geven het huidige leasecontract te verlengen. Afhankelijk van de auto die ze hebben, kan dit ook nog eens voordelig uitpakken. Benieuwd wat dit voor jouw organisatie betekent? Neem dan contact op met je accountmanager.

2. (short)Lease een auto bij Arval
Om de levertijd te overbruggen kunnen je medewerkers een auto huren bij Arval. We hebben een breed aanbod aan shortleaseauto’s. Waaronder ook volledig elektrisch en plug-in hybride. Je profiteert van een flexibel contract en een aantrekkelijke prijs. (Zowel geel als grijs kenteken beschikbaar.)

3. (occasion)Lease een gebruikte auto
In plaats van de auto met de lange levertijd, kunnen je medewerkers ook kiezen voor een gebruikte auto. Deze zijn direct beschikbaar en tegen een goede prijs. Kies in plaats van een nieuwe leaseauto voor een contract voor een kortere periode. Bekijk het actuele aanbod op onze website.

> Actuele aanbod occasionlease

4. Lease een auto uit de voorraad van Arval
Arval heeft een aantal nieuwe auto’s op voorraad. Dus heb je geen sterke voorkeur en wil je medewerkers vooral snel een goede auto bieden? Kies dan voor deze leaseoptie. De auto’s zijn per direct beschikbaar (of zeer binnenkort). Benieuwd naar het huidige aanbod?

> Check het aanbod

5. Bestel op tijd
De leaseauto(s) voor je werknemers al besteld? Dan voelt dit waarschijnlijk als mosterd na de maaltijd. Maar als je aan het oriënteren bent of bijna een beslissing hebt genomen, kan dit advies je enorm helpen. Houd rekening met een lange levertijd en bestel je nieuwe auto(s) liever gisteren dan vandaag. Wij ondersteunen jou en je medewerkers hierbij graag. Bijvoorbeeld door zes maanden van tevoren (in plaats van drie) een seintje te geven dat het contract afloopt. Zo kunnen jullie op tijd een nieuwe bestelling doen.

Bonustip: Kies bij het bestellen een auto met een lage CO2-uitstoot. Bijvoorbeeld een plug-in hybride of een elektrische auto. Veel fabrikanten leveren deze namelijk met voorrang uit om hun CO2-norm te halen.

Download de gratis Whitepaper
Marktverschuiving in de Autobranche
Lees meer toon minder