Elektrische Bedrijfswagen

SEBA: €5000 korting bij aanschaf elektrische bedrijfswagen

Wet-en-regelgeving 23 Aug 2023 , door
Annemarie Wolbers

Met de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) kun je maximaal € 5.000 korting krijgen als je een nieuwe elektrische bestelwagen koopt of leaset. Wat de regeling inhoudt en hoe je de subsidie kunt aanvragen, lees je in dit artikel.

De SEBA-regeling

De subsidieregeling loopt van 15 maart 2021 tot en met 31 december 2025. Ieder jaar heeft het budget van de regeling weer een maximum. Vraag de subsidie dus op tijd aan. Het totale jaarbudget voor de SEBA in 2023 is €33 miljoen. 

Met deze regeling ontvang je:

SEBa tabel elektrische bedrijfswagens

Waarom is elektrisch rijden interessant?

Vanaf 1 januari 2025 mogen gemeenten zero-emissiezones invoeren. Dit zijn uitstootvrije gebieden in de binnenstad. Auto’s en bedrijfswagens met een emissieklasse lager dan Euronorm 5 mogen niet meer in deze zones rijden. Ongeveer 30 tot 40 van de grootste gemeenten in Nederland doen hieraan mee. Heb je klanten in zo’n stedelijke milieuzone? Dan zul je je aan deze nieuwe eisen moeten aanpassen. SEBA helpt je financieel bij de aanschaf van een elektrische bedrijfswagen.

Voorwaarden voor de SEBA-subsidie

Om in aanmerking te komen voor de subsidie moeten jij, de koop- of leaseovereenkomst en de auto voldoen aan een aantal voorwaarden.

Jij

  • Je bent ondernemer of hebt een non-profitorganisatie

De koop- of leaseovereenkomst

  • De auto staat op het moment van de aanvraag nog niet op je naam in het kentekenregister.
  • Je hebt nog geen definitieve koop- of leaseovereenkomst afgesloten op het moment dat je de aanvraag indient.

De auto

  • Het is een volledig uitstootvrije bedrijfsauto die rijdt door een elektromotor
  • Het is een nieuwe auto. Dat betekent dat zowel de eerste tenaamstelling, de eerste toelating en de laatste tenaamstelling dezelfde datum hebben.

Meer informatie over de voorwaarden vind je op de website van RVO.

Subsidie aanvragen

Een aanvraag indienen kan tot 29 december 2023 via de website van de RVO. Hier vind je ook meer informatie over het aanvraagproces.

Lees meer toon minder