sale & leaseback

ZITTEN: HOE ZIT DAT OOK ALWEER

Veiligheid 30 Apr 2019

Zitten: Hoe zit dat ook alweer?

Zitten

Wist u dat u minder kans loopt op letsel als uw armen en benen licht gebogen zijn tijdens het rijden? Hieronder leest u hoe u in vijf stappen zorgt voor een optimale zithouding achter het stuur.

Stap 1: stoel
Zorg dat uw bovenbeen rust op de stoelzitting en u dat u eenvoudig de pedalen kunt bedienen. Als u de pedalen maximaal moet induwen, zit u te ver naar voren. Maar u zit te ver naar achteren als uw bovenbenen de zitting van de stoel indrukken op het moment dat u de pedalen bedient. Let erop dat uw benen tijdens het rijden voortdurend licht gebogen zijn.

Stap 2: rugleuning
Stel uw rugleuning zo in, dat u beide polsen op de bovenkant van het stuur kunt leggen zonder dat uw schouders loskomen van de rugleuning. De kans is groot dat u nu dichterbij uw stuur zit dan u gewend bent. Maar op deze manier heeft u beter contact met de auto. Ook verkleint u de kans op letsel, omdat u nu met licht gebogen armen achter het stuur zit.

Stap 3: stuur
Druk de pedalen opnieuw maximaal in en duw uzelf goed en strak tegen de rugleuning van de stoel. Duwen uw bovenbenen de zitting nog steeds niet echt in en zijn uw ellebogen licht gebogen? Dan zit u goed. Is dat niet het geval, trek dan uw stuur naar u toe. Zorg ervoor dat u het instrumentenpaneel van uw stuur nog goed kunnen lezen. Pak uw stuur tijdens het rijden altijd in de ‘kwart voor drie’-stand vast. Die houding voorkomt dat u bij een aanrijding vervelend letsel oploopt aan uw handen.

Stap 4: hoofdsteun
Stel uw hoofdsteun zo af dat uw gehele achterhoofd leunt op de volledige steun. Op deze manier verkleint u de kans op een whiplash bij een aanrijding.

Stap 5: gordels
Zorg dat de gordel in een zo recht mogelijke lijn over uw schouder loopt. Dit doet u door de hoogte van de gordel in te stellen, boven uw linkerschouder. Trek de gordel altijd nog even strak aan voordat u vertrekt.

Drive safe!

Lees meer toon minder