Groen

VEILIGHEID VOOROP!

Veiligheid 30 Apr 2018

VEILIGHEID VOOROP!

 

Convenant Afleiding ondertekening

Na drie jaar van een stijgend aantal dodelijke verkeersslachtoffers zagen we in 2017 een daling. Dat is positief, maar geen reden om te juichen. Afleiding van chauffeurs is nog steeds een groot probleem in het verkeer, en dit moet worden aangepakt. Als expat en CEO van Arval Nederland kijk ik met toenemende verbazing naar automobilisten in Amsterdam die hun mobiele telefoon gebruiken tijdens het rijden, fietsers die een koptelefoon op hebben en voetgangers die rode lichten negeren omdat ze alleen maar oog hebben voor hun telefoon.

Bij Arval staat veiligheid centraal, omdat ik vind dat we als leasemaatschappij een verantwoordelijkheid hebben ten opzichte van weggebruikers. Onze 37.000 berijders komen dagelijks honderden of zelfs duizenden weggebruikers tegen. We moeten het bewustzijn voor de veiligheid van het publiek stimuleren. Veiligheid voorop, dat zit me in het bloed.

We geven onze klanten diepgaande adviezen op dit gebied, ondersteund door een reeks technische innovaties, zoals Arval Active Link. Aangezien we over steeds meer gegevens beschikken, kunnen we waardevolle inzichten bieden over het gebruik van het voertuig.

Toch geloof ik dat we als leasemaatschappij nog meer kunnen doen om de verkeersveiligheid te verbeteren. En dat gaan we ook doen, want elk verkeersslachtoffer is er een te veel. In het verleden hebben we vooral adviezen verleend aan wagenparkbeheerders, HR-managers en andere belangrijke spelers die verantwoordelijk zijn voor het wagenpark binnen hun organisaties. Op dit moment ontwikkelen we ook een programma voor de berijders, aangezien zij de controle hebben over het voertuig. Zij bepalen zelf of ze veilig rijden, of dat ze zich laten afleiden door hun telefoon en de smartfuncties in hun auto.

Wij staan volledig achter het ‘convenant afleiding’ dat we donderdag 26 april tekenden tijdens bij het Nationaal Verkeersveiligheidcongres (NVVC) in Amersfoort. We zullen er alles aan doen om de bewustwording van onze berijders te bevorderen en ze te helpen bij een zo veilig mogelijk gebruik van hun auto's en de rijhulpsystemen en andere smartfuncties waarvan deze zijn voorzien.

Rijd ik veilig? Ik hoop het! Ik neem nooit mijn telefoon op tijdens het rijden en gebruik cruisecontrol om niet sneller te rijden dan wat is toegestaan (een dure les die ik heb moeten leren toen ik nog nieuw was in Nederland). Maar wanneer ik al die fietsers in Amsterdam zie, dan is 'vaart minderen' nog altijd mijn motto.

We gaan ons best doen voor verbetering van de Nederlandse verkeersveiligheid, u ook?

Be Safe!

Liam Donnelly,
CEO Arval Nederland

Meer informatie over de Verkeersveiligheidscoalitie en het convenant Afleiding

Lees meer toon minder