Hoe veilig rijdt u?

TIEN TIPS VOOR VEILIG AUTORIJDEN IN DE DONKERE MAANDEN

Veiligheid 10 Oct 2017

TIEN TIPS VOOR VEILIG AUTORIJDEN IN DE DONKERE MAANDEN

Veilig autorijden herfst

De dagen zijn korter, het weer wispelturiger en de reistijd neemt toe. Elementen die het rijden in de donkere maanden minder gemakkelijk maken. Rijden in de spits is een drama met het toenemende aantal files, vaak veroorzaakt door verkeersongelukken. Het kost elk seizoen weer tijd om aan de veranderende weersomstandigheden te wennen. “We kunnen slecht omgaan met veranderingen,” zegt Wesley van der Wal, teamleider Schade bij Arval. “Alles dat constant is, is prima. Maar een verandering, zoals een flinke regenval na een periode van droogte of gladheid en sneeuw, leidt tot ongelukken. Wesley geeft tien tips om daarmee om te gaan:

  1. Controleer de weersverwachting voor je in de auto stapt. Verandering in weersgesteldheid leidt elk seizoen weer tot een toename in het aantal schadegevallen en ongelukken. Regenval na droogte, of sneeuw na een rustige herfst blijven verraderlijk.

  2. Zorg dat je de route kent. Al rijdende je plek van bestemming zoeken, is vragen om moeilijkheden. Vrijwel iedereen heeft tegenwoordig navigatie. Zet deze aan voordat je op pad gaat en niet pas wanneer je de straat uitrijdt.

  3. Bereid je voor op de situatie op de weg. Net zo belangrijk als het voorzien van het weer en de route, is anticiperen op mogelijke belemmeringen onderweg. Staan er files, zijn er rijstroken afgesloten? Houd hier rekening mee en vertrek desnoods eerder van huis.

  4. Zorg voor schone, goed werkende en goed afgestelde lampen, zowel voor als achter. Hetzelfde geldt voor ruitenwissers, banden, airco en dergelijke: zorg dat je auto in goede staat verkeert.

  5. Stap uitgerust in de auto. Bij vermoeidheid wordt je zicht slechter. Als je daarbij ook nog eens in het donker rijdt, zie je voetgangers, fietsers en andere verkeersdeelnemers sneller over het hoofd.

  6. Zorg voor voldoende ventilatie en zet de verwarming vooral op langere ritten niet te hoog. Warmte maakt slaperig en minder alert, waardoor autorijden je meer moeite kost.

  7. Eet niet te veel, drink helemaal niet. Tenminste, geen alcohol voor je de weg op gaat. Een volle maag maakt moe en alcohol vermindert de concentratie.

  8. Gebruik een zonnebril met gepolariseerde glazen. in de auto, helemaal wanneer de zon laag staat.

  9. Houd voldoende afstand om goed zicht op de verkeerssituatie te houden. Dat betekent minstens twee seconden afstand tot je voorligger.

  10. Laat je niet afleiden door je mobiele telefoon. Berg hem op of installeer een app op je telefoon die voorkomt dat je deze kunt gebruiken in de auto.

Fijne reis!

Lees meer toon minder