Hoe veilig rijdt u?

TIEN TIPS VOOR VEILIG AUTORIJDEN IN DE DONKERE MAANDEN

Veiligheid 16 Nov 2022

10 tips voor veilig rijden in de donkere maanden

Veilig autorijden herfst

De dagen zijn korter, het weer wispelturiger en de reistijd neemt (vaak) toe. Allemaal zaken die het rijden in deze donkere maanden minder gemakkelijk maken. Het kost elk seizoen weer tijd om aan de veranderende weersomstandigheden te wennen. Daarom zetten we 10 tips voor je op een rij om veilig te rijden in deze periode.

  1. Controleer de weersverwachting voordat je in de auto stapt. Blijft het zoals het nu is of gaat het veranderen? Verandering in het weer leiden elk seizoen weer tot een toename in het aantal schadegevallen en ongelukken. 

  2. Zorg dat je de route kent. Tijdens het rijden zoeken naar je plek van bestemming, zorgt voor afleiding en een grotere kans op ongelukken. Gelukkig zit in veel auto's tegenwoordig navigatie of kun je deze op je telefoon aanzetten. Zet het wel aan voordat je op pad gaat en niet pas wanneer je de straat uitrijdt.

  3. Controleer je route. Net zo belangrijk als het checken van het weer en de route, is voorbereiden op mogelijke belemmeringen onderweg. Staan er files, zijn er rijstroken afgesloten of wegwerkzaamheden? Houd hier rekening mee en vertrek (als het nodig is) eerder van huis.

  4. Zorg voor schone, goed werkende en goed afgestelde lampen, zowel voor als achter. Hetzelfde geldt voor ruitenwissers, banden, airco etcetera: zorg dat je auto in goede staat verkeert.

  5. Stap uitgerust in de auto. Bij vermoeidheid wordt je zicht slechter. Als je daarbij ook nog eens in het donker rijdt, zie je voetgangers, fietsers en andere verkeersdeelnemers sneller over het hoofd.

  6. Zorg voor voldoende ventilatie en zet de verwarming vooral op langere ritten niet te hoog. Warmte maakt je slaperig en minder alert, waardoor autorijden je meer moeite kost.

  7. Let op wat je eet en drinkt. Een te volle maag maakt je moe en een volle blaas leidt af. En alcohol is natuurlijk helemaal uit den boze.

  8. Gebruik een goede zonnebril in de auto. Het liefst een met gepolariseerde glazen, helemaal als de zon laag staat.

  9. Houd voldoende afstand om goed zicht op de verkeerssituatie te houden. Dat betekent minstens twee seconden afstand tot je voorligger.

  10. Laat je niet afleiden door je mobiele telefoon, zeker niet als je deze als navigatie gebruikt. Berg hem op of blokkeer meldingen.

Fijne reis!

Lees meer toon minder