Nissan Leaf

HOUD UW BANDEN IN TOPCONDITIE

Veiligheid 5 Apr 2018

HOUD UW BANDEN IN TOPCONDITIE

Bandenspanning

Uw banden zijn de enige verbinding tussen u en de weg en dus belangrijk voor uw veiligheid. Ze zijn onderdeel van uw leasecontract, dus naar zaken als profiel, opslag en roulering van de banden heeft u geen omkijken. Maar als u wilt genieten van optimale rijcomfort en controle over uw auto, dan is het goed om uw banden in topconditie te houden, door regelmatig uw spanning te controleren.

 

SPANNING

Voor optimaal rijcomfort en voor uw veiligheid is het op spanning houden van uw banden erg belangrijk. Rubber is een materiaal dat lucht doorlaat, dus ook als u geen kilometer rijdt, zorgt de druk in de band dat maandelijks maximaal ongeveer 5% van de spanning uit de band ontsnapt. Tel daar kleine lekjes bij het ventiel en andere beschadigingen bij op en u snapt dat regelmatig op spanning brengen van de band geen overbodige luxe is.

Te zachte banden:

  • Zorgen voor een hogere kans op aquaplanning, omdat u niet optimaal gebruikmaakt van het profiel van uw banden.

  • Hebben meer last van rolweerstand, waardoor het brandstofverbruik en daarmee de CO2-uitstoot toeneemt.

  • Warmen de lucht in de banden teveel op, waardoor de kans op een klapband toeneemt.

  • Slijten meer, waardoor er meer rubberdeeltjes in het milieu terechtkomen.

  • Kunnen gaan cuppen. Dat betekent dat hij onregelmatig slijt, wat kan zorgen voor gezoem en trillingen.

 

Te harde banden:

  • Maken slecht contact met de weg. Het loopvlak is niet goed vlak, waardoor een belangrijk deel de weg niet raakt. Dit verlengt uw remweg.

  • Slijten harder in het midden van de loopvlak

  • Stuiteren over de weg. Erg oncomfortabel!

 

HOE ZORG JE NU DAT JE BANDEN DE JUISTE SPANNING HEBBEN?

Zet om te beginnen een herinnering in je telefoon om de spanning te controleren, minimaal eens per twee maanden, maar het liefst maandelijks. Als de banden warm zijn, na ongeveer een kwartier rijden, loopt de spanning op. Meet de spanning dus het liefst kort na vertrek. Lukt het niet de spanning te meten bij koude banden, tel dan 0,3 bar op bij de geadviseerde spanning.

Ook als uw auto zwaar beladen is, bijvoorbeeld als u op vakantie gaat, is het goed er wat extra lucht in te doen. Houd ook hier 0,3 bar boven de adviesspanning aan.

De adviesspanning van uw banden vind u in het instructieboekje van uw auto, aan de binnenkant van het klepje van uw tankdop of aan de zijkant van uw deur. Nieuwe auto’s hebben een monitoringsysteem dat je waarschuwt als je bandenspanning meer dan 20% te laag is: TPMS (Tyre Pressure Measurement System).

 

CHANGÉ

Verwissel tijdig uw winterbanden voor zomerbanden. Winterbanden zijn elastischer bij lage temperaturen dan zomerbanden. Daardoor zijn ze veiliger in de winter. Te lang doorrijden op winterbanden is gevaarlijk, omdat je remweg langer is wanneer de temperatuur hoger is dan 7 graden.

Lees meer toon minder