Prinsjesdag: wat verandert er in 2023

Prinsjesdag: wat verandert er in 2023

Wet-en-regelgeving 4 Oct 2022 , door
Annemarie Wolbers

20 september was het weer zo ver, de derde dinsdag van september. Dat betekent Prinsjesdag. Het moment dat het kabinet de definitieve belastingmaatregelen voor 2023 presenteert. Wat gaat er volgend jaar veranderen in de mobiliteitsbranche. En wat betekent dit voor jou als werkgever?

Bijtelling
Voor bestuurders van elektrische auto’s betekent het dat de bijtelling hetzelfde blijft (16%). Het maximale bedrag waarover de bijtellingskorting geldt verandert wel. Dit bedrag wordt verlaagd van € 35.000 naar € 30.000 euro. De overheid wil met deze nieuwe plannen de markt voor kleinere, goedkopere elektrische auto’s actiever maken.

Thuis laden
In Nederland heeft bijna tweederde van de bestuurders van elektrische auto’s een eigen laadpaal. Dit blijkt uit het Nationaal Laadonderzoek 2022. Vanaf volgend jaar is het nog gemakkelijker als je ervoor kiest te laden met behulp van zonnepanelen. Het kabinet verlaagd namelijk de btw van het aanschaffen van zonnepanelen van 21% naar 0%. Op dit moment betaalde je ook al geen btw, maar moest je het wel zelf eerst voorschieten. Dat hoeft straks niet meer.

Bpm-vrijstelling
Op dit moment hebben alle bestelauto’s een bpm-vrijstelling (belasting op personenauto’s en motorrijtuigen), hier komt verandering in. Op Prinsjesdag heeft de overheid bekendgemaakt dat je in 2025 hetzelfde bmp-tarief betaalt voor een bestelbus als voor een personenauto. Dit geldt niet voor elektrische bestelwagens, deze blijven vrijgesteld van bpm.

CO2-uitstoot werknemers bijhouden
Vanaf 1 juli ben je als grote werkgever (meer dan 100 werknemers) verplicht om de CO2-uitstoot van je medewerkers bij te houden en te rapporteren. Deze regeling geldt voor alle zakelijke kilometers. Dit betekent extra rapportage en dus extra tijd.

Meer weten over deze nieuwe regeling?

Onbelaste reiskostenvergoeding

In 2023 gaat de onbelaste reiskostenvergoeding van 19 cent per kilometer naar 21 cent per kilometer. Dit geldt voor zowel zakelijke reizen en woon-werkverkeer. Ook is bekendgemaakt dat dit in 2024 verder stijgt naar 22 cent per kilometer.

Belastingplan 2023

Lees meer toon minder