Nieuws milieuzone

Milieuzones: alles wat je moet weten

Wet-en-regelgeving 21 Jun 2023 , door
Annemarie Wolbers

Het speelt al sinds 2020, maar wordt nog ieder jaar uitgebreid: milieuzones. Niet alleen in het buitenland, maar ook in Nederland vind je ze op steeds meer plekken. Maar wat houdt het in en welke gevolgen heeft dit voor jou?

Wat zijn milieuzones

Een milieuzone is een gebied in een stad waar sommige vervoersmiddelen niet mogen rijden.Milieuzone binnenland en buitenland Je herkent ze vaak aan een bord zoals je hiernaast ziet. Het doel van een milieuzone is om de lucht binnen het gebied schoner te maken of schoon te houden.

Je mag alleen zo’n zone inrijden als je voertuig aan bepaalde eisen voldoet die te maken hebben met de uitstoot van schadelijke stoffen. In de praktijk komt het er vaak op neer dat de meeste dieselauto’s zo’n zone niet in mogen rijden. Doe je dit wel? Dan heb je kans op een flinke boete. 

Waar vind je ze en wat moet je doen?

Een greep uit een aantal populaire vakantielanden.

Nederland

De actuele regels voor milieuzones vind je op www.milieuzones.nl. Daar kun je ook checken of je met jouw kenteken een zone mag inrijden en waar de zones zich bevinden.

UK

In de UK zijn meerdere steden met milieuzones, de bekendste daarvan is natuurlijk Londen. Daar werken ze (nu nog) met 3 verschillende zones: een verkeersdruktezone, een lage-emissiezone en een ultralage-emissiezone (ULEZ).

Vanaf 23 augustus 2023 geldt in heel Londen een ULEZ. Dat betekent dat dieselvoertuigen van voor 2016 en benzinevoertuigen van voor 2006 moeten betalen om de zone in te komen.

Let op: je kunt geen sticker kopen om de lage of ultralage-emissiezone in te mogen rijden. Je moet je voertuig van minimaal 2 weken tevoren registreren bij EPCplc. Ook als deze aan de emissienormen voldoet. Dit moet je namelijk kunnen aantonen.

Kijk op de website van de ANWB voor meer informatie en een overzicht.

Spanje

Spanje heeft meerdere milieuzones waar je alleen met een sticker op je auto in mag rijden. Er zijn echter geen speciale stickers voor Nederland. Een sticker uit een ander land is wel geldig. Zo mag je Madrid bijvoorbeeld inrijden met een Deense, Duitse, Franse of Oostenrijkse sticker op je auto.

Tip: bestel een Franse sticker, hier heb je op de heen weg waarschijnlijk ook nog wel wat aan. Houd rekening met een aantal wijzigingen op de Franse tolwegen. Meer lees je hierover in ons blog over Franse tolwegen.

Kijk voor een uitgebreid overzicht op de website van de ANWB.

Lees meer toon minder