Elektrisch rijden: de ervaring van Youri

15 Mar 2024 , door
Ilse Loodema

In een wereld waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, maken velen de overstap naar elektrisch rijden. Maar wat drijft hen om deze transitie te maken? We spraken met Youri van der Kroef over zijn persoonlijke ervaring met elektrisch rijden.

Wat heeft jou gemotiveerd om over te stappen op elektrisch rijden?
“In eerste instantie was ik niet direct enthousiast over elektrisch rijden. Maar er speelde meerdere factoren een rol, waaronder het beleid van mijn werkgever. De komst van een kindje en de behoefte aan een ruimere auto hebben mij uiteindelijk doen besluiten om toch over te stappen. Nu ik eenmaal elektrisch ben gaan rijden zie ik ook de voordelen hiervan. Een groot voordeel is dat elektrisch rijden goed is voor het milieu, dus ook voor de toekomst van mijn kleine.”

Wat vind je een groot voordeel van elektrisch rijden?
“Het is vooral handig dat je niet meer naar een tankstation hoeft. Je laadt de auto thuis op, rijdt er s’ochtends mee weg en kunt er vervolgens de hele dag mee op pad. Dat is fijn! Behalve als je voor een vakantie de deur uitgaat. Daarnaast maakt het vermogen van de elektrische auto het rijden leuk. Elektrisch rijden is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook nog eens super plezierig!”

Hoe bereid je je voor op langere afstanden?
“Onlangs ben ik voor het eerst met deze auto (Tesla model Y) op vakantie geweest. De Tesla-navigatie denkt echt met je mee, zoals de stops bij de Tesla Superchargers. De navigatie geeft aan waar en hoelang je ergens moet stoppen. Ik kies uiteindelijk zelf welke Supercharger ik gebruik, afhankelijk van de faciliteiten zoals een koffietentje. Vroeger reed ik altijd zo snel mogelijk naar mijn bestemming toe, in het kader van hoe sneller, hoe beter. Met een baby aan boord gaat dat niet meer, je moet bijvoorbeeld ook rekening houden met voeden. Maar dat heeft tegelijkertijd ook weer voordelen, want tegen de tijd dat dit gebeurt, is de auto volledig opgeladen en kunnen we weer verder.”

Inmiddels staat de tweede elektrische auto in bestelling. Vanwaar deze keuze?
“We hebben geïnvesteerd in zonnepanelen en wekken daar inmiddels genoeg stroom mee op. Het is leuk om die stroom die we zelf hebben opgewekt te gebruiken voor het laden van onze auto’s. Hierdoor weten we precies wat we aan kosten kwijt zijn, terwijl je dit met een normale brandstof auto nooit weet. Dan moet je bij de pomp altijd maar afwachten wat je moet betalen.”

Tot slot, raad je iedereen aan om elektrisch te rijden?
“Elektrisch rijden is niet perse duurder en lastiger dan rijden op benzine of diesel. Hoewel de aanschafprijs hoger ligt, maken subsidies elektrisch rijden juist weer aantrekkelijk. Bovendien zijn de onderhoudskosten veel lager dan bij traditionele auto's. Ik heb al bijna 60.000 kilometer gereden, maar heb nog geen onderhoud gehad. Eigenlijk is nu de tijd om over te stappen, met steeds meer laadpunten is het nog nooit zo eenvoudig geweest om over te stappen op elektrisch rijden. Er is dus geen reden om het niet te doen!”

Lees meer toon minder