Auto in de sneeuw

5 tips voor een relaxte wintersportvakantie met je (lease)auto

Mobiliteit 13 Jan 2022 , door
Annemarie Wolbers

5 tips voor een relaxte wintersportvakantie met je (lease)auto

Wintersport is al jaren populair onder Nederlanders. Ook nu tijdens de corona-pandemie staan veel landgenoten te springen om de latten weer onder te binden. Maar eerst is daar nog die rit richting de sneeuw die nogal eens verraderlijk uit de hoek kan komen. We hebben 5 tips voor je om te voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan.

Algemene tips

1. Winterbanden

Misschien wel het belangrijkst bij het rijden naar je wintersportbestemming: laat je winterbanden eronder zetten bij een servicecenter. Zonder winterbanden is de kans op een ongeluk vele malen groter en in sommige landen is het zelfs verplicht.

2. Sneeuwketting

Bij flinke sneeuwval is het verstandig om sneeuwkettingen om je banden te doen. Zoek van tevoren op hoe dit werkt en leg ze op een plek in de auto waar je gemakkelijk bij kunt. Dus niet onder de skilatten en weekendtassen.

Goed om te weten: Arval leaset geen skiboxen, sneeuwkettingen en dakdragers. Kijk hiervoor online of bij je vaste verhuurder.

3. Algemene check

Misschien een open deur, maar doe zelf een algemene autocheck voordat je wegrijdt. Kijk naar het oliepeil, vul de ruitensproeiervloeistof bij, check de bandenspanning en zorg ervoor dat je lampen goed afgesteld staan. Dit moet natuurlijk eigenlijk altijd in orde zijn, maar het is extra belangrijk als je een sneeuwgebied inrijdt.

4. Papierwerk

Onderzoek van tevoren goed wat je allemaal nodig hebt. De doorgewinterde wintersporter kent inmiddels het belang van een vignet. Maar vergeet je paspoort, rijbewijs of identiteitskaart niet. In de MyArval-app staan veel documenten van je auto. Die kunnen ook van pas komen. En in deze roerige tijden is het misschien ook nodig om een negatieve coronatest, vaccinatiebewijs of gezondheidsverklaring mee te nemen.

5. Verplicht meenemen

In sommige landen gelden andere regels over wat verplicht in de auto moet liggen. Zo ben je in Oostenrijk verplicht een gevarendriehoek en veiligheidshesje in de auto te hebben en moet je in Duitsland daarnaast ook nog een verbandtrommel bij je hebben. Zoek van tevoren even op wat voor jou geldt, bijvoorbeeld op de website van de ANWB, om verrassingen (en boetes) te voorkomen.

Speciaal voor EV-rijders, 4 bonustips

Op vakantie naar een wintersportgebied vergt heel wat voorbereiding. Maar met een elektrische auto op wintersport vraagt misschien nog wel wat meer van je. Daarom, speciaal voor EV-rijders, 4 bonustips.

 1. Plan je route
  Niet alle landen hebben een uitgebreid netwerk aan laadpalen. Soms is het even wat langer zoeken of is de afstand tussen twee laadpalen groot. Plan daarom van tevoren je route. Bijvoorbeeld op abetterrouteplanner.com of ANWB.nl
 2. Je accu heeft het zwaar
  Bij het plannen van je route doe je er goed aan om rekening te houden met extra kilometers. Er wordt namelijk nogal wat van je accu gevraagd. Niet alleen ben je (waarschijnlijk) zwaarder beladen dan normaal, daarnaast is het ook nog eens een stuk kouder. Het kost de accu dus meer energie om op te warmen met een lagere actieradius tot gevolg.
  Benieuwd waar je kunt laden in het buitenland of heb je een andere vraag? Check onze veelgestelde vragen over elektrisch rijden.
 3. Kies het juiste hotel
  We hebben vaak nogal wat eisen als het aankomt op hotels. Het hotel moet een goed bed hebben, mooi ingericht zijn, een toffe locatie hebben en als het even kan ook graag nog een sauna of zwembad voor de vermoeide spieren. Maar als EV-rijder is het slim om ook te kijken naar de laadmogelijkheden. Zeker als je op de plaats van bestemming ook nog van plan bent kilometers te maken. Je neemt een hoop zorgen weg als je een hotel kiest met laadmogelijkheid (in de buurt).
 4. Vastgevroren stekker
  Kort maar krachtig: is je stekker vastgevroren? Probeer je stekker te ontdooien met een föhn. En misschien belangrijker, gooi er absoluut geen warm water overheen.

Banner_wisselwagen_1

Pechhulp onderweg

Ondanks je goede voorbereiding toch gestrand onderweg? Geen zorgen. Als je een auto leaset via Arval zit er standaard pechhulp bij. Bel voor directe hulp met 070 314 51 35. Lees meer over onze pechhulp.

Meer weten over de Pechhulpservice van Arval?
Laat je gegevens achter. Dan nemen wij contact met je op.
Lees meer toon minder