Maximumsnelheid omlaag

MAXIMUMSNELHEID OMLAAG: WAT ZIJN DE VOORDELEN?

Wet-en-regelgeving 13 Mar 2020

Op maandagochtend naar je werk; dezelfde rit, hetzelfde aantal kilometers, maar vanaf 16 maart geldt niet meer dezelfde maximumsnelheid (op sommige trajecten zelfs al vanaf vrijdag 13 maart). Vanaf deze dag geldt overdag een snelheidsverlaging naar 100 kilometer per uur. Dit spoedbesluit van het kabinet is genomen om de stikstofuitstoot omlaag te brengen. Veel projecten in de bouw liggen stil door het stikstofbeleid en de overheid ziet de verlaging van de maximumsnelheid als één van de oplossingen om de bouw weer op gang te helpen. Wel degelijk een verandering deze snelheidsverlaging, maar wat verandert dit in positieve zin aan jouw reis?

Zuiniger
Het besluit gaat een positief effect hebben op het milieu door minder uitstoot van luchtverontreinigende emissies zoals stikstofoxiden. Auto’s die met een snelheid van 100 km/u rijden ongeveer 25 procent zuiniger dan met een snelheid van 130 km/u. Een bijkomend voordeel is de daling van het brandstofgebruik. Bij snelheden boven de 100 km/u neemt het brandstofgebruik snel toe. Dus een lagere snelheid is meer brandstof in jouw tank.

Geen langere reistijd
Hoewel je het misschien niet zou verwachten ben je niet langer onderweg door de snelheidsverlaging. Wanneer iedereen dezelfde snelheid hanteert ontstaat er een betere doorstroming. Dus: minder files. Doordat je in hetzelfde tempo blijft doorrijden kom je vrijwel even laat aan als wanneer je 130 km/u zou rijden en regelmatig moet afremmen. Er is hierdoor geen sprake van tijdverlies. Daarnaast is er nog een groot voordeel: De snelweg wordt veiliger. Langzamer rijden leidt tot minder zware of dodelijke slachtoffers door onder andere een kortere remweg. Ook zijn de verschillen tussen de maximumsnelheden minder groot en leidt dit tot minder aanrijdingen, doordat alle auto’s 100 km/u rijden en vrachtwagens 90 km/u. 

Minder stress
Tot slot ervaren automobilisten minder stress bij een lagere maximumsnelheid. Niets is zo vervelend als stress, dus een mooi voordeel dat je relaxter aankomt op de plaats van bestemming?

Het is even een omschakeling op 16 maart en op sommige snelwegen als zelfs vanaf 13 maart. Bedenk dan: de maatregel geldt voor nu alleen overdag. Tussen 19.00 en 6.00 uur wordt de maxiumsnelheid van 130 km/u gehanteerd. Zo verleert je auto het harder rijden in ieder geval niet.

Lees meer toon minder