WLTP

LEASEAUTO: OP NAAM VAN DE ZAAK OF TOCH PRIVÉ?

Bijtelling 18 Jun 2017

LEASEAUTO: OP NAAM VAN DE ZAAK OF TOCH PRIVÉ?

Leaseauto Arval

Als zelfstandig ondernemer wil je zorgeloos rijden zonder onverwachte kosten. Je wilt daarom een leaseauto, maar je twijfelt over de keuze: lease ik de auto zakelijk of kies ik voor private lease? De vraag is eenvoudig, het antwoord niet.

Zakelijk leasen

Het leasen van een auto op basis van operational lease is vergelijkbaar met huur. Je betaalt een vast bedrag per maand voor een nieuwe auto. Alleen de brandstofkosten zijn voor eigen rekening. De leaseauto, die zakelijk wordt geleasd, maakt geen deel uit van het vermogen van je onderneming. Dat is wel zo als je als eenmanszaak een auto als privébezit hebt. De vaste kosten die je betaalt via het leasetarief zijn aftrekbaar. Ook de betaalde btw is verrekenbaar. Daar staat tegenover dat je over jouw privé gereden kilometers een bijtelling betaalt. Dit is een bepaald percentage van de cataloguswaarde van de auto. Voor een personenauto is dat 22%. Voor elektrische auto’s geldt een lager tarief, namelijk 4%. Over het bijtellingsbedrag betaal je inkomstenbelasting.

Alleen als je minder dan 500 kilometer per jaar privé met de auto rijdt, hoef je geen bijtelling te betalen. Een sluitende kilometerregistratie is daarbij verplicht. Als je kiest voor private lease, dan is er geen sprake van fiscale bijtelling.

Private lease

Bij private lease op basis van operational lease is deze situatie anders. Je betaalt het leasetarief privé. De kosten zijn niet aftrekbaar en de btw is niet verrekenbaar. Wel kun je EUR 0,19 per zakelijk gereden kilometer opvoeren als kosten. Maar pas op: als je dit structureel doet, kan de fiscus jouw auto zien als bedrijfsauto.

De uiteindelijke keuze voor zakelijke of private lease hangt dus van diverse factoren af: het aantal zakelijke kilometers, de hoogte van de bijtelling en niet in de laatste plaats het belastingtarief dat je privé betaalt. Wie een hoog tarief aan inkomstenbelasting betaalt, betaalt meer bijtelling. Maar wie naar verhouding veel zakelijke kilometers rijdt, heeft geen keuze: gewoon zakelijk leasen.

Lees meer toon minder