Arval | laden goedkoper dan tanken

Hoge benzineprijzen en chiptekort: wat is de invloed op je onderneming?

Elektrisch rijden 20 Apr 2022 , door
Annemarie Wolbers

Na een paar moeilijke jaren door de corona-crisis krabbelen veel bedrijven weer op. Maar we zijn er nog niet. Er is een groot tekort aan grondstoffen en halfgeleiders en op veel plekken is het onrustig. Al deze zaken hebben grote invloed op je onderneming en de mobiliteit binnen je bedrijf. Hoe ga hiermee om? En wat kun je zelf doen? We helpen je graag.

Wat speelt er?

Hoge kosten olie en gas

Nog nooit eerder was het gas in Nederland zo duur. Al sinds december, toen Rusland de afvoer van gas beperkte, zien we de prijs voor een kuub gas stijgen. Dit raakt ons extra hard nu we afhankelijker zijn van gas uit Rusland omdat we minder gas uit Groningen halen. Na de inval van Rusland in Oekraïne is de onzekerheid alleen maar toegenomen. Want gaat de EU sancties opvoeren of niet? Dit zorgt ervoor dat de vraag naar gas hoger is dan het aanbod. En dat betekent dat de prijs omhoog gaat.

Voor olie geldt hetzelfde. Rusland is een van de grootste olieproducenten en zij leggen hun afvoer van olie aan banden. Tegelijkertijd valt de olieproductie uit Amerika tegen waardoor we meer afhankelijk zijn van de rest van de wereld.

Hoge benzineprijzen

Afgelopen weken rezen de prijzen voor benzine de pan uit. Gelukkig zijn de prijzen sinds de nieuwe accijns per 1 april iets gunstiger. Maar de prijs voor een liter benzine is nog steeds erg hoog. Dit komt doordat we nog aan het herstellen zijn van de coronacrisis. Veel economieën komen nu weer op gang en daar is energie voor nodig. Maar ook de situatie in Oekraïne heeft invloed op de prijs die je aan de pomp betaalt. Zo zijn de kosten voor ruwe olie de laatste tijd enorm gestegen en dit heeft (samen met de raffinagekosten) veel invloed op wat jij uiteindelijk betaalt voor een volle tank.

Chiptekort

De autobranche heeft enorm last van het tekort aan halfgeleiders. De wachttijd voor levering van nieuwe auto’s, onderhoud en schadeherstel is lang omdat de levering van losse onderdelen op zich laat wachten. We schreven hier al eerder over.

> Lees meer over het chiptekort en wat je eraan kunt doen.

Download de gratis Whitepaper
Marktverschuiving in de Autobranche

Wat kun je doen?

Helaas kunnen wij met z’n allen weinig doen om de olie- of gasprijs te laten dalen. We kunnen wel kijken naar oplossingen op de korte termijn. En daar helpen wij je graag bij!

Welke alternatieven voor een leaseauto zijn er?
Het gemak waarmee veel mensen de auto pakken wordt nu extra benadrukt. Hoe pak jij dit als werkgever aan? Bied je je medewerkers ook andere opties? Zoals autodelen of een fiets van de zaak. Door je medewerkers een mobiliteitsbudget aan te bieden geef je ze meer flexibiliteit. En dit scheelt jou als werkgever vaak veel kosten. Hoe meer medewerkers carpoolen of de fiets pakken, hoe minder jij kwijt bent aan de maandelijkse benzinekosten.

  • Meer weten over autodelen? Bekijk Arval Car Sharing.
  • Benieuwd of een mobiliteitsbudget iets voor jou is? Maak een afspraak met een van onze consultants.

 

Over benzinekosten gesproken, hoeveel elektrische auto’s heb jij in je wagenpark? Elektrisch laden is nu namelijk veel goedkoper dan tanken. En het is nog beter voor het milieu ook!

Lees meer toon minder