Fiets op leaseauto

Do’s & dont’s met een leaseauto?

17 May 2022 , door
Annemarie Wolbers

Een nieuwe leaseauto? Gefeliciteerd! We wensen jou en/of je medewerkers veel veilige kilometers toe. We kunnen ons echter voorstellen dat je toch nog wat vragen hebt over je auto. Mag je ‘m bijvoorbeeld aanpassen naar je eigen smaak? En wie mag er in rijden? Daarom even een handig overzichtje met do’s & dont’s met een leaseauto.

Mag je eten, drinken of roken in een leaseauto?

Eten en drinken mag je gewoon doen in je leaseauto. Maar zorg er (logischerwijs) wel voor dat de auto schoon en bruikbaar weer wordt ingeleverd aan het einde van je leaseperiode.

Na een wetswijziging is sinds 1 januari 2022 duidelijk dat roken in een leaseauto niet mag. Een leaseauto is namelijk een werkplek en roken op de werkplek is verboden.

Meer over roken in een leaseauto

Mag je een leaseauto customizen?

Ja, maar ook hier geldt dat je de auto weer moet inleveren zoals je ‘m gekregen hebt. Dus kies je voor wrappen, een nieuw sound system of mooiere velgen? Geen probleem, maar het moet er allemaal weer af als je de auto inlevert.

Kijk ook goed wat de mogelijkheden zijn bij het leasen. Een trekhaak kun je namelijk ook gemakkelijk toevoegen aan je leasecontract. Je mag ‘m er ook zelf op zetten, maar zorg er dan voor dat je de bumper van de auto niet beschadigt.

Mag mijn leaseauto mee naar het buitenland?

Dat hangt er een beetje vanaf. Ga je een weekendje naar Frankrijk of op vakantie naar Italië? Geen probleem. Maar er zijn wel een paar andere voorwaarden. Zo is er geen verzekeringsdekking voor schade die ontstaat door bijvoorbeeld oorlog. Ga dus niet met je leaseauto naar een oorlogsgebied (dit geldt ook voor Oekraïne, (Wit-)Rusland en Belarus. Het maakt hierbij niet uit met welke reden je die kant op gaat. Kijk op je verzekeringsbewijs om te zien in welke landen je auto verder verzekerd is.

Ga je emigreren en wil je je leaseauto meenemen? Neem dan even contact op met de leasemaatschappij. Je kunt namelijk niet zomaar met je leaseauto rijden in het buitenland. Dit vanwege de verzekering en registratie in Nederland.

Verzekeringsvoorwaarden
Er zijn meer gebeurtenissen of activiteiten die niet gedekt zijn door je verzekering. Dronken achter het stuur zitten is hiervan een (vrij duidelijk) voorbeeld. Benieuwd wat er nog meer niet vergoed wordt? Kijk dan even in de voorwaarden van je verzekering.

Mag ik mijn leaseauto uitlenen?

Ja, van Arval mag je in principe je leaseauto uitlenen. Iedereen met een geldig rijbewijs mag in de auto rijden. Houd er alleen wel rekening mee dat jij verantwoordelijk bent voor alles wat met de auto te maken heeft. Dus eventuele schade aan de auto, schade aan spullen van een ander en zelfs boetes zijn voor je eigen rekening. Daarnaast hebben sommige werkgevers beperkingen in hun leaseregeling opgenomen over wie er in de auto mag rijden. Check dus altijd eerst even wat er daarin staat.

Mag ik mijn leaseauto gebruiken als taxi/uber?

Hier kunnen we heel duidelijk over zijn: nee, je mag je leaseauto niet voor commerciële doeleinden gebruiken. Carpoolen is niet commercieel, dus dat mag wel.

Mag mijn leaseauto ook voor onderhoud bij een vriend in plaats van de officiële dealer?

Dit mag zeker niet zomaar. Er zijn namelijk garages waar wij niet mee samenwerken. Naar zo’n reparateur gaan is dus vaak niet kosteloos. Ga je naar een bij Arval aangesloten onderhoudsmonteur? Dan krijg je de kosten vergoed en kun je vaak ook nog profiteren van een gratis haal- en breng service.

Mag ik mijn leaseauto chiptunen?

Nee, je mag je leaseauto niet chiptunen. Dit heeft te maken met garantie. Je moet de auto namelijk in originele staat weer inleveren. Is er toch iets beschadigd, dan kan de dealer niet garanderen dat het niet door het chiptunen komt en zullen ze vaak herstelkosten in rekening brengen.

Meer weten over leasen? Kijk op onze website.

Lees meer toon minder