Veelgestelde vragen over jouw EV

Laadpaal aanvragen en installeren

Is het mogelijk om een eigen laadpaal te laten installeren?

Niet afhankelijk zijn van openbaar netwerk is wel zo fijn. Met een eigen laadpaal creëer je deze mogelijkheid. Zo kom je erachter of een eigen laadpaal ook bij jou mogelijk is:

 1. Je bezit een koopwoning met parkeergelegenheid op eigen terrein In dit geval is het vaak geen enkel probleem om een privé laadpaal aan te schaffen. Technische specificaties worden bij de aanvraag bekeken.  
 2. Je beschikt over een koopwoning met Vereniging van Eigenaren (VvE). Je hebt toestemming nodig van de VvE als u een laadpaal wilt installeren bij bijvoorbeeld een appartementencomplex dat over een eigen parkeerplaats beschikt. Vanwege de betrokkenheid van meerdere partijen dient er rekening gehouden te worden met langere doorlooptijden   
 3. Je bezit een huurwoning met parkeergelegenheid op eigen terrein Neem contact op met de verhuurder en bespreek de mogelijkheden over de plaatsing van een laadpaal.
 4. Je hebt een huur- of koopwoning zonder parkeergelegenheid op eigen terrein Het is mogelijk om een openbaar laadpunt via de gemeente aan te vragen.

Hoe regel ik een thuislaadpaal?

Als je een parkeerplaats en/of oprit op eigen terrein hebt, is het mogelijk om een laadpaal voor thuis als accessoire mee te leasen met uw elektrische auto. Er zijn meerdere modellen laadpalen leverbaar, vrijstaand of bevestigd aan een muur. Belangrijk is dat het model aangesloten kan worden op de backoffice van onze laadpalenleveranciers, NewMotion of EVBox. Het thuisladen wordt geactiveerd via de laadpas en de kosten voor het thuisladen worden verrekend.

Bent je al in het bezit van een laadpaal en is deze geschikt voor een verrekenabonnenemt bij NewMotion of EVBox? Dan is het mogelijk om de kosten voor het thuisladen te verrekenen via Arval. De kosten voor een verrekenabonnement bedragen EUR 10,00 per maand.

Heb je geen thuislaadpaal, werk je met een laadkabel via een gewoon 230V stopcontact, of is de laadpaal niet geschikt voor een verrekenabonnement via NewMotion- of EVBox? Dan is het helaas niet mogelijk om de kosten automatisch te verrekenen.


Hoe regel ik een privé laadpaal?

Wil je een privé laadpaal laten installeren? Dat kan! Geef dit aan bij de bestelling van je elektrische auto. Arval neemt de kosten van de laadpaal en installatie mee in het leasecontract. Het is belangrijk dat je vooraf gecontroleerd hebt of je een eigen laadpaal mag installeren. Bekijk hier of dit mogelijk is.

Een privé laadpaal wordt tegelijkertijd met de auto besteld. Onze laadpaalleverancier neemt daarna contact op om de mogelijkheden voor plaatsing bij jouw thuis te bespreken. Vervolgens wordt er een plaatsingsafspraak gemaakt. Tussen de aanvraag en installatie van de laadpaal zit gemiddeld 6 tot 8 weken.

NewMotion en EVBox zijn de laadpaalleveranciers waar Arval mee samenwerkt. Afhankelijk van de persoonlijke situatie bij jou thuis en de capaciteitsplanning krijg je een leverancier toegewezen.

Een laadpaal wordt maximaal vier weken voor aflevering van een elektrische auto geïnstalleerd. Het contract van de laadpaal gaat in op de dag dat de elektrische auto afgeleverd wordt. 

Houd rekening met een langere doorlooptijd voor:

 • een aanvraag van een privé laadpaal waarvoor toestemming nodig is van een beheerder en/of van de VvE
 • aanpassingen aan de meterkast om te voldoen aan technische vereisten voor de benodigde laadoplossing
 • een aanvraag van een openbare laadpaal via de gemeente.

Hoe vraag ik een openbare laadpaal aan?

Er geldt een aantal voorwaarden voor het aanvragen van een openbare laadpaal bij de gemeente:

 • je kan aantonen dat je een elektrisch voertuig gaat rijden
 • je hebt geen mogelijkheid om een laadpaal in de buurt van jouw woning te plaatsen
 • je bent werkzaam of woonachtig in de gemeente waar je een laadpaal aanvraagt
 • de gemeente heeft de capaciteiten om een laadpaal te installeren.

Is het mogelijk om mijn laadpaal te verhuizen?

Ja, als je gaat verhuizen is het mogelijk om jouw laadpaal mee te verhuizen. Neem contact op met de accountmanager van Arval om een offerte op te laten vragen bij de leverancier van de laadpaal voor de verhuizing van de laadpaal. De extra kosten worden meenomen in jouw bestaande leasecontract of, indien je dit hebt afgestemd, in rekening gebracht aan jouw werkgever.


Elektrisch rijden en laden, ook in het buitenland

Welk bijtellingspercentage geldt voor volledig elektrische auto's?

Voor alle nieuw geleverde volledig elektrische auto’s bedraagt de bijtelling in 2020 8% over de gehele fiscale waarde voor auto’s met een fiscale waarde tot EUR 45.000,00. Ligt de fiscale waarde van een volledig elektrische auto boven de EUR 45.000,00, dan geldt de 8% bijtelling alleen voor de eerste EUR 45.000,00; voor elke euro daarboven bedraagt de bijtelling 22%. De bijtelling is vanaf het moment van kentekenregistratie geldig en ligt op dat moment voor 60 maanden vast. Wettelijke wijzigingen voorbehouden. [schema]


Waar kan ik onderweg mijn accu opladen?

Nederland loopt voorop qua laadinfrastructuur. We hebben diverse snellaad-aanbieders langs de snelwegen en in bijna iedere woonplaats zijn openbare laadpunten. Nieuwe elektrische auto’s kunnen steeds sneller laden en snelladers worden continu verzwaard, hierdoor wordt de stop om bij te laden steeds korter.

Er zijn diverse apps beschikbaar waarmee je eenvoudig laadpunten kunt vinden en de actuele beschikbaarheid ziet. Gebruik bij voorkeur de app van de leverancier van je laadpas.

Tesla heeft een eigen netwerk met Superchargers. Je vindt ze in het navigatiesysteem van de Tesla. Bij iedere route berekent de auto of bijladen noodzakelijk is en navigeert je automatisch langs een Supercharger indien nodig. Zo kom je nooit zonder stroom te staan.

Laden buiten Nederland is een ander verhaal, lees hier hoe je goed voorbereid naar het buitenland gaat.


Hoe gebruik ik Tesla Superchargers?

Tesla’s eigen laadstations heten Superchargers, deze zijn alleen geschikt om Tesla’s te laden. De locaties vind je in de Tesla-app, in het Tesla-navigatiesysteem en op tesla.com/supercharger.

Gebruik:

 • haal de lader uit de houder en steek deze in de auto
 • de lader communiceert met de auto en start het laden automatisch
 • de laadkosten (EUR 0,25 kWh) worden gefactureerd aan Arval als je geen eigen betaalmiddel gekoppeld hebt.

Welke laadkabels worden meegeleverd met de auto?

Afhankelijk van het type auto en de afspraken met de werkgever, worden de juiste laadkabels besteld en meegeleverd met de auto.


Hoe optimaliseer ik de actieradius van mijn elektrische auto?

Het bereik of de actieradius van een elektrisch voertuig geeft de afstand aan die met een volle accu afgelegd kan worden. Dit wordt beïnvloed door onder meer de snelheid, de rijstijl en de buitentemperatuur.

Hoe optimaliseer je de actieradius?

 • een hogere snelheid zorgt voor meer stroomverbruik; stel de cruise control in op de maximaal toegestane snelheid of net iets daaronder
 • een auto met warmtepomp zorgt voor een efficiënter energieverbruik
 • gebruik de economische rijstand en hoogste regeneratiestand voor het optimaal terugwinnen van energie bij het loslaten van het gaspedaal
 • laat de auto voorverwarmen terwijl deze aan de laadpaal staat en gebruik tijdens het rijden stuur- en stoelverwarming met het kleinste energieverbruik
 • zorg voor een minimale weerstand en gebruik de standaard banden en velgen.

Is laden via het stopcontact mogelijk?

Maak alleen in noodsituaties gebruik van laden via een normaal stopcontact. Gebruik hiervoor alleen de Schuko-stekker, die bij de auto wordt meegeleverd. Door een lange laadtijd en mogelijkheid tot brandgevaar (wegens warmtevorming) is deze stekker niet geschikt voor dagelijks gebruik. Ook is het niet mogelijk om deze stroomkosten in rekening te brengen bij jouw werkgever.


Hoe werkt het laden bij een openbare laadpaal?

Voor laden bij een openbare laadpaal gebruik je een laadpas of laadchip die je aan de sleutelbos kan hangen. De laadpaal leest de informatie uit en controleert de code. Hierna kan het opladen beginnen.

Starten met laden:

 • steek de stekkers van de oplaadkabel in de laadpaal en het voertuig. Zorg dat deze aan beide zijden volledig in het contact zitten.
 • houd de pas of chip voor de chiplezer van de laadpaal. De laadactie start nadat de pas of chip is uitgelezen en gecontroleerd
 • de kabel vergrendelt en de lichtjes op de paal worden blauw.

Om te stoppen met laden, houd je de laadpas of -chip voor de chiplezer. De kabel ontgrendelt automatisch en je kan de stekker uit het voertuig en de laadpaal halen.

Ervaar je problemen of storingen met de laadpaal?

Neem contact op met de laadpaalbeheerder. De contactgegevens zijn terug te vinden op de laadpaal. De laadpaalbeheerder ziet wat de mogelijke problemen of storingen zijn en helpt je weer op weg. Zo kan de beheerder bijvoorbeeld de laadpaal op afstand ontgrendelen.


Ik krijg de stekker niet uit mijn auto. Wat moet ik doen?

Op de laadpaal staat een telefoonnummer van de beheerder. Als je dit nummer belt, wordt je op afstand geholpen en kan de stekker ontkoppeld worden.


Waar kan ik mijn laadsessies inzien?

De laadsessies zijn terug te vinden in de My Arval Mobile app en op My Arval. Omdat de gegevens een keer per maand worden verstrekt, is de informatie niet real-time.


Kan ik een tijdelijk een andere auto krijgen?

Als je tijdelijk een andere auto nodig hebt, bijvoorbeeld omdat de elektrische auto geen trekhaak heeft of omdat de actieradius te beperkt is voor een bepaald reisdoel, dan heb je de volgende mogelijkheden:

 • ruilen van auto met een collega, maar alleen na toestemming van jullie werkgever. Regel zelf de wissel en maak onderling goede afspraken. Informeer altijd Arval van de wissel, zoda wij dit vast kunnen leggen. Realiseer je dat dit consequenties kan hebben voor de bijtelling.
 • huur een auto via Arval. Arval factureert de huurkosten aan jouw werkgever en zij houden het in op je salaris. Dit doen wij achteraf, als de huurauto is ingeleverd, omdat dan de definitieve kosten bekend zijn.

Hoe bereid ik me voor op een lange rit of een reis naar het buitenland?

Met een laadpas of -chip is het mogelijk om op te laden bij een groot internationaal laadnetwerk. Houd er wel rekening mee dat het aantal laadpalen en dus de dekking in het buitenland niet overal zo goed is als in Nederland. Goede voorbereiding is daarom erg belangrijk:

Download app

Om aangesloten Europese laadpunten makkelijk te vinden, is het verstandig de app van de laadpasleverancier te installeren. Universele apps zoals NewMotion of Chargemap geven inzicht in de lokaties van laadpalen.

Navigatie

Stel altijd het navigatiesysteem in als je van huis gaat. Zo blijf je alert op het aantal kilometers dat je nog te gaan hebt tot het reisdoel en hoeveel kilometers de auto nog kan rijden. Maak gebruik van slimme apps die aangeven welke laadstations op de route liggen. Plan je oplaadsessies vooraf en zorg dat de navigatie erop afkoerst.

Vergoeding

Het kan zijn dat je werkgever de kosten van de buitenlandse laadsessies niet vergoedt. In dat geval kan je een eigen laadpas aanvragen, bijvoorbeeld op de website van Plugsurfing. Voor de Tesla-berijders is het mogelijk om in het buitenland tijdelijk een eigen betaalmiddel te koppelen aan het Tesla-account.

Een andere optie is dat je met de Arval-pas laadt en dat jou werkgever deze kosten inhoudt op jouw salaris. Overleg dit wel eerst met jouw werkgever.

Onze ervaring is dat het iets meer voorbereiding is, maar dat je ook prima met je elektrische auto een lange rit kan maken en naar het buitenland kan gaan.


Laadpas en (verrekening) laadkosten

Hoe kan ik thuislaadkosten automatisch verrekenen?

Koppel de New Motion-laadpas aan het thuislaadpunt via myNewMotion. Voer het kWh-tarief van jouw energieleverancier in en het rekeningnummer waarop je de maandelijkse uitbetaling wil ontvangen. Als je een EVBox-laadpunt hebt, ontvang je een verzoek vanuit EVBox om het kWh-tarief en de bankgegevens aan te leveren. EVBox koppelt de laadpas aan jouw thuislaadpunt.


Wanneer krijg ik de credit van het thuisladen?

Je ontvangt één keer per maand een creditfactuur van de laadpaalleverancier. De uitbetaling is halverwege de nieuwe maand. De eerste maand loopt de verrekening anders en kan het 60 dagen duren voordat je de creditfactuur ontvangt.


Wanneer wordt de laadpas geleverd?

Als een laadpas onderdeel is van je leasecontract, vragen wij de pas aan zodra de dealer het kenteken bij ons aanmeldt. De pas komt met de post en de levertijd is twee werkdagen. Een laadpas heeft geen pincode en is bij aankomst direct klaar voor gebruik.

Sommige berijders ontvangen van ons op verzoek van de werkgever ook een brandstofpas. In de autoregeling is na te lezen wat er voor jou mogelijk is met deze pas (bijvoorbeeld ruitenwisservloeistof afrekenen, tolwegen betalen, parkeren, de auto wassen en/of tanken met een vervangende auto).


Wat kan ik met een brandstof- of combinatiepas?

In sommige gevallen ontvang je op verzoek van jouw werkgever ook een brandstofpas of een gecombineerder brandstof- en laadpas. In dat geval kun je bijvoorbeeld met deze pas ruitensproeiervloeistof afrekenen, tolwegen betalen, parkeren, de auto wassen en/of tanken met een vervangende auto. Wat exact toegestaan is met de tank- of combinatiepas vind je terug in de autoregeling van jouw werkgever. 


Is het mogelijk om een tweede laadpas te krijgen?

Bij de auto wordt één laadpas verstrekt. Het is niet mogelijk om een extra laadpas te krijgen.


Waar kan ik laden met een laadpas?

Met de laadpas is het mogelijk de auto bijvoorbeeld op je werk en op veel openbare laadpalen in binnen- en buitenland te laden. Wil je weten waar je kan laden? Gebruik de app van de laadpasleverancier. Universele apps zoals NewMotion of Chargemap geven inzicht in de lokaties van laadpalen. Lees hier hoe laden in het buitenland werkt.

Voor snelladers zoals Fastned heb je een account nodig. Koppel via hun app een betaalmiddel. Check bij je werkgever of deze kosten vergoed worden. In sommige gevallen kan de brandstofpas gekoppeld worden als betaalmiddel.

Schaf je een laadpaal voor thuis aan via Arval of heb je al een geschikte eigen laadpaal voor thuis met verrekenabonnement? Dan is het ook mogelijk om met deze laadpas thuis te laden. Bij de laadpaalleverancier geef je de prijs per kWh aan. Zij keren maandelijks het verbruikte bedrag aan jou uit.


Ik heb (nog) geen laadpas. Waar kan ik laden?

Je kunt de New Motion-laadpaal thuis instellen om te laden zonder pas. Alleen als de pas (al) gekoppeld is, worden deze kosten automatisch verrekend.

Je kunt thuis laden met de bijgeleverde Schuko-stekker. Let op, doe dit alleen in noodgevallen aangezien er een risico op oververhitting bestaat. Er vindt geen verrekening plaats.

Daarnaast kun je ook laden via Fastned en Plugsurfing. Op hun websites lees je hoe dit werkt. De kosten kunnen gedeclareerd worden, maar alleen na toestemming van jouw werkgever.

Als je berijder bent van een Tesla kun je altijd laden bij een Supercharger, je auto is namelijk connected en er is geen pas nodig. Als er aan het Tesla-account geen betaalmiddel gekoppeld wordt, gaat de factuur bij zakelijke contracten rechtstreeks naar Arval.


Hoe kan ik privé laadkosten declareren?

Mocht het een keer nodig zijn om laadkosten te declareren, dan kan dit via arval.nl/declareren.

Waarom kiezen voor Arval?

Internationale organisatie met lokale kennis

Ervaren en professioneel

Minimale workload voor onze klanten

Wij adviseren én voeren uit, uiteraard naar behoefte

Persoonlijke aanpak

Een accountteam met één vaste contactpersoon

14 keer de beste leasemaatschappij

Hoogste tevredenheidscore van wagenparkbeheerders