Elektrisch rijden en laden, ook in het buitenland

 • Hoeveel kilometer kan ik rijden met een volle accu?

  Het accupakket is de ‘brandstoftank’ van een elektrische auto. De inhoud wordt aangeduid in kW (Kilowatt). Met 1kW kun je in praktijk gemiddeld zo’n 6km rijden. Met een accu van bijvoorbeeld 60kW kun je dus zo’n 360 echte kilometers rijden voordat je weer moet bijladen. Net als bij een brandstofauto is dit uiteraard afhankelijk van je rijgedrag en omgevings- en weersinvloeden.

 • Waar kan ik onderweg mijn accu opladen?

  Nederland loopt voorop qua laad infrastructuur. We hebben diverse snellaad-aanbieders langs de snelwegen en daarnaast vind u in bijna iedere woonplaats wel een openbaar laadpunt. Nieuwe elektrische auto’s kunnen steeds sneller laden en snelladers worden continu verzwaard, hierdoor wordt de stop om bij te laden steeds korter. Er zijn diverse Apps beschikbaar waarmee u eenvoudig laadpunten kunt vinden en de actuele beschikbaarheid kunt inzien.

  Tesla heeft een eigen netwerk met Superchargers. U vindt ze in het navigatiesysteem van de Tesla. Bij iedere route berekent de auto of bijladen noodzakelijk is en navigeert u automatisch langs een Supercharger indien nodig. Zo komt u nooit zonder stroom te staan.

 • Hoe gebruik ik Tesla Superchargers?

  Tesla’s eigen laadstations heten Superchargers, deze zijn alleen geschikt om Tesla’s te laden. De locaties vind je in de Tesla App, het Tesla navigatiesysteem en op www.tesla.com

  Er dient via de app van Tesla eerst een betaalmethode gekoppeld te worden aan uw account!

  Gebruik:

  • haal de lader uit de houder en steek deze in de auto
  • de lader communiceert met de auto en start het laden automatisch
  • de laadkosten (van EUR 0,25 kWh) kunnen, indien dit contractueel is afgesproken met uw werkgever, gedeclareerd worden bij Arval

   

  direct naar declareren

   

 • Welke laadkabels moet ik aanschaffen?

  Arval bestelt voor ieder elektrisch voertuig een 220V laadkabel én een Mennekes laadkabel.

 • Welk bijtellingspercentage moet ik betalen?

  Op alle nieuw geleverde volledig elektrische auto’s bedraagt de bijtelling in 2019, 4% over de gehele fiscale waarde voor auto’s met een fiscale waarde tot EUR 50.000,00. Ligt de fiscale waarde van een volledig elektrische auto boven de EUR 50.000,00, dan geldt de 4% bijtelling alleen voor de eerste EUR 50.000,00; voor elke euro daarboven bedraagt de bijtelling 22%.

  De bijtelling is vanaf het moment van kentekenregistratie geldig en ligt op dat moment voor 60 maanden vast. Wettelijke wijzigingen voorbehouden.

  Bijtellingsjaar

  2020

  2021

  2022

  2023

  2024

  2025

  2026

  Bijtellingspercentage

  8%

  12%

  16%

  16%

  16%

  17%

  22%

  Bijtellingscap*

  45.000

  40.000

  40.000

  40.000

  40.000

  40.0000

  n.v.t.

  *Voor elke bedrag boven de bijtellingscap bedraagt het bijtellingspercentage 22%

 • Hoe optimaliseer ik de actieradius van mijn elektrische auto?

  Het bereik of de actieradius van een elektrisch voertuig geeft de afstand aan die met een volle accu afgelegd kan worden. De actieradius wordt beïnvloed door onder meer de snelheid, rijstijl en de buitentemperatuur.

  Uw actieradius verhogen doet u zo:

  1. Een hogere snelheid zorgt voor meer stroomverbruik. Houd u daarom aan de maximaal toegestane snelheid.
  2. Een auto met warmtepomp zorgt voor een efficiënter energieverbruik.
  3. Gebruik de economische rijstand en hoogste regeneratiestand voor het optimaal terugwinnen van energie bij het loslaten van het gaspedaal.
  4. Laat de auto voorverwarmen terwijl deze aan de laadpaal staat en gebruik tijdens het rijden stuur- en stoelverwarming voor het kleinste energieverbruik.
  5. Zorg voor een minimale weerstand en gebruik de standaard banden en velgen.
 • Laden via het stopcontact, is dat mogelijk?

  Maak alleen in noodsituaties gebruik van laden via een normaal stopcontact. Gebruik hiervoor alleen de Schuko stekker, welke meegeleverd wordt met uw elektrische voertuig. Wegens een lange laadduur en mogelijkheid tot brandgevaar (wegens warmtevorming) is deze stekker niet geschikt voor dagelijks gebruik. Tevens is het niet mogelijk om deze stroomkosten door te belasten aan uw werkgever.

 • Hoe werkt het laden bij een openbare laadpaal?

  Voor opladen bij een openbare laadpaal gebruikt u de laadchip welke u aan uw sleutelbos kan hangen. De laadpaal leest de informatie van de laadchip uit en controleert de code. Hierna kan het opladen beginnen.

  Stap voor stap:

  • Steek de stekkers van de oplaadkabel in de laadpaal en uw voertuig. Zorg dat deze aan beide zijden volledig in het contact zitten.
  • Houdt de laadchip voor de chiplezer van de laadpaal.
  • De laadchip wordt uitgelezen en gecontroleerd.
  • Als de laadchip is gecontroleerd, start de laadactie. De kabel vergrendelt en de lichtjes op de paal worden blauw.
  • Om te stoppen met laden, houdt de laadchip voor de chiplezer. De kabel ontgrendelt automatisch en u kan de stekker uit het voertuig en de laadpaal halen.

  Ervaart u problemen of storingen met de laadpaal?
  Neem contact op met de laadpaalbeheerder. De contactgegevens zijn terug te vinden op de laadpaal. De laadpaalbeheerder ziet het snelst wat de mogelijke problemen en storingen zijn en helpt u weer op weg.

 • Met een elektrische auto naar het buitenland?

  Met onze laadpas of laadchip is het mogelijk om op te laden bij een groot internationaal laadnetwerk. Houd er rekening mee dat de hoeveelheid laadpalen en daarmee de dekking in het buitenland niet overal zo goed is als in Nederland.

  Download app
  Om aangesloten Europese laadpunten makkelijk te vinden, is het verstandig de app van uw laadpasleverancier te installeren. Universele apps zoals NewMotion of Chargemap geven inzicht in waar laadpalen terug te vinden zijn.

  Voorbereiding
  Stel altijd uw navigatiesysteem in als u van huis gaat. Zo blijft u alert op het aantal kilometers dat u nog te gaan hebt en hoeveel uw accu er nog kan afleggen. Maak gebruik van slimme apps die aangeven welke oplaadstations er op de route zijn. Plan uw oplaadsessies vooraf en zorg dat uw navigatie erop af koerst.

  Onze ervaring is dat het iets meer voorbereiden is, maar dat u ook prima met je elektrische auto naar het buitenland kan. Door een mogelijke extra stop komt u fitter aan op uw eindlocatie, daarnaast zorgt het rijgenot van een elektrische auto dat u een prettige reiservaring hebt.

 • Wat moet ik doen als ik in het buitenland wil laden?

  Met de groei van het aantal laadpunten wordt het steeds gemakkelijker om naar en door het buitenland te reizen. Een goede voorbereiding is om per land na te gaan waar de mogelijkheden tot opladen zijn. Het is mogelijk dat een laadpaal niet werkt of dat de juiste stekker niet aanwezig is. Tot het laatste moment doorrijden is dus onverstandig. Actuele informatie per land is te vinden op www.anwb.nl.

 • Kan ik een vervangende auto krijgen?

  Mocht u korte tijd een andere auto nodig hebben, vanwege bijvoorbeeld de actieradius of de behoefte aan een auto met trekhaak, dan heeft u de volgende mogelijkheden:

  • Ruilen van auto met een collega. Dit moet u zelf regelen en onderling moeten jullie goede afspraken maken. Informeer Arval van de wissel, zodat zij het vast kunnen leggen voor beide kentekens.
  • Huurauto huren via Arval tegen de tarieven die hierover zijn afgesproken met uw werkgever. Arval belast de kosten aan uw werkgever en Arval informeert de salarisadministratie om de kosten eenmalig in te houden op het salaris. Dit doen zij achteraf, als de huurauto is ingeleverd, omdat dan de definitieve kosten bekend zijn.