mobility_lab

Arval noteert uitstekende resultaten voor 2023

Arval 7 Feb 2024 , door
Arval

Houten, 7 februari 2024 – Arval BNP Paribas (Arval) presteerde bijzonder goed in 2023: het wagenpark bestaat nu uit ruim 1.7 miljoen leasevoertuigen (1.701.540) wereldwijd. Dit betekent een organische groei van 6,9% ten opzichte van 2022, ver boven het marktgemiddelde. Er is aanzienlijke vooruitgang geboekt op het gebied van de elektrificatie van het wagenpark, mobiliteit en ‘connected’ voertuigen. De vooruitzichten voor 2024 zijn positief. Dit jaar vormt het laatste jaar van het strategische plan Arval Beyond, een concreet en flexibel vijfjarenplan voor het uitbouwen van haar positie als leider op gebied van duurzame mobiliteit.

Arval in 2023

De aanbieder van mobiliteitsoplossingen en belangrijke speler op het gebied van autoleasing voor de lange termijn heeft zijn groei in 2023 verder opgevoerd. Hierbij werd het momentum van de afgelopen jaren vastgehouden. Eind 2023:

 • Heeft Arval zijn leasewagenpark met 6,9% uitgebreid ten opzichte van 2022, naar 1.701.540 voertuigen. Het omvat nu 166.363 volledig elektrische voertuigen (BEV’s), 85% meer dan in 2022. In het laatste kwartaal van 2023 bestond 22% van de bestellingen van nieuwe voertuigen uit BEV’s.
 • Grote internationale bedrijven zijn wereldwijd goed voor 440.000 leaseauto's, een stijging van 8%.
 • Klanten binnen het lokale bedrijfssegment zijn goed voor 696.000 voertuigen, een stijging van 3%.
 • Het retailsegment steeg met 12% naar 506.000 voertuigen.
 • Met 105.000 actieve gebruikers en 60.121 voertuigen groeide Arval Flex, het flexibele abonnementsmodel (inclusief middellangetermijn verhuur voor professionals) met 9%.
 • Het aantal ‘connected’ voertuigen kwam uit boven de grens van 633.000, een stijging van 39% ten opzichte van vorig jaar.

Arval heeft 8,388 werknemers, die meer dan 300,000 klanten in 29 landen bedienen.

Alain van Groenendael, Voorzitter en CEO van Arval: 2023 was een uitzonderlijk jaar. Dat blijkt ook uit de groei van ons leasewagenpark, de vooruitgang die we op verschillende vlakken hebben geboekt en de ontwikkeling van onze partnerschappen. We mogen trots zijn op onze prestaties. Dit belooft veel goeds voor de kansen en uitdagingen die ons te wachten staan in 2024, een transitiejaar voor de markt en voor Arval. Met de steun van BNP Paribas, onze medewerkers en partners zullen we groei blijven stimuleren door onze klanten een steeds betere ondersteuning te bieden bij hun energietransitie.”

Arval in Nederland in 2023

 • Met een marktaandeel van 11,3% is Arval de op twee na grootste mobiliteitsaanbieder van Nederland (operational lease-markt).
 • Het wagenpark groeide met 4,1% ten opzichte van 2022 naar 104.800 leaseauto’s, waarvan 25.000 volledig elektrisch – goed voor 39% van alle nieuwe bestellingen in 2023.
 • Het retailsegment-wagenpark groeide met 8.6% naar 38.700 voertuigen.
 • Het wagenpark voor flexibele lease (met huuroplossing voor middellange termijn) bereikte de mijlpaal van 5.000 auto’s.
 • In 2023 steeg het aantal connected voertuigen naar 32.000, een stijging van 52% vergeleken met 2022.
 • Arval voltooide de migratie van Terberg Business Lease Group en voegde daarmee het private lease-merk Justlease toe aan zijn portfolio.
 • Arval’s aanbieder voor deelmobiliteit, JustGo, lanceerde deelmobiliteit bij vastgoedprojecten. Samen met Arval Car Sharing bereikte het segment 235 auto's.
 • Het aantal gebruikers van Arval Mobility Link, een online platform voor de administratie van mobiliteit, steeg in 2023 met 50% naar 6.700 gebruikers.
 • Voor het breder aanbieden van fietslease is Arval een samenwerking aangegaan met Hellorider. In 2023 is het aantal door Arval verleasede fietsen gestegen naar ruim 1.200 zakelijke fietsen. Bovendien nam Arval de rol op zich van sponsor van de BEAT Cycling Club, waarmee fietslease nog verder gepromoot kan worden.

Andrea Falcone, General Manager van Arval BNP Paribas in Nederland: "Met trots kijken we terug op een succesvol jaar voor Arval in 2023, waarin we sneller dan de markt zijn gegroeid en we onze positie als toonaangevende mobiliteitsaanbieder in Nederland hebben verstevigd. Met de integratie van Terberg Business Lease Group, en daarmee merken als Justlease en JustGo, hebben we ons aanbod op het gebied van private lease en deelmobiliteit verbreed en verbeterd. Aangezien bijna 40% van de bestelde leaseauto’s volledig elektrisch is, het aantal gebruikers van Arval Mobility Link met 50% is gestegen en we toenemende interesse in zakelijke fietslease waarnemen, zijn we ervan overtuigd dat onze klanten duurzame mobiliteit net zo belangrijk vinden als wij en dat Arval op de goede weg is. Deze ingezette richting zal in 2024 worden voortgezet."

Prestaties Arval in 2023

Record-elektrificatie wagenpark

Arval heeft tot doel om in 2025 350.000 volledig elektrische voertuigen te verleasen en een algemene doelstelling om 700.000 geëlektrificeerde voertuigen te verleasen. Deze doelen dragen bij aan de doelstelling om de CO2-uitstoot van het wagenpark met 35% te verminderen ten opzichte van 2020. Het aantal volledig elektrische verleasede voertuigen was eind 2023 al met 85% gestegen ten opzichte van 2022, naar ruim 166.363.

Om de adoptie van elektrische voertuigen te ondersteunen, heeft Arval onlangs de lancering aangekondigd van een nieuw aanbod, Arval Charging Services. Daarmee kunnen zowel bedrijven als particuliere klanten een voertuig met een laadstation leasen.

Nieuwe internationale strategische samenwerkingen

Arval heeft zijn internationale samenwerkingen verder versterkt met de aankondiging van een drieledige strategische samenwerkingsovereenkomst met jarenlange partner Element en Sumitomo Mitsui Auto Service (SMAS). De overeenkomst zal de wereldwijde klanten van de alliantie toegang geven tot voertuiglease- en wagenparkbeheerdiensten in Japan, Thailand, India en Indonesië. Daarnaast breidde de alliantie zich uit met SIXT Mega Rent in Servië, Montenegro en Bosnië-Herzegovina.

Samen beheren de partners in de Element-Arval Global Alliance meer dan 4,4 miljoen voertuigen en zijn ze actief in 56 landen, verdeeld over 5 continenten. De expertise en het wereldwijde bereik van de alliantie bieden internationale klanten van Arval aanzienlijke toegevoegde waarde.

Arval onderhoudt sterke partnerschappen met banken (vooral met BNP Paribas, maar ook met onder andere CaixaBank in Spanje en Portugal, UniCredit Bank in Oostenrijk en Erste Bank in Slowakije) en andere grote spelers in de automotive-branche, waaronder Hyundai, Kia, Honda, Sixt, Astara, Emil Frey France, MG Motors en Volvo Cars.

In juni versterkte Arval en autofabrikant MG Motor hun samenwerking met de lancering van een gezamenlijk voertuigabonnement: “MG Auto Abo powered by Arval”. In oktober 2023 bundelde Arval de krachten met het premium elektrische automerk ZEEKR, samen met BNP Paribas Personal Finance. Als leasingmaatschappij met meerdere merken blijft Arval de selectie voertuigmodellen voor zijn klanten continu uitbreiden. Bovendien is op 5 februari 2024 een nieuw internationaal partnerschap met autofabrikant BYD aangekondigd.

Innovatie voor mobiliteit en klanten

Naast het ondersteunen van klanten in de energietransitie, is Arval partnerschappen aangegaan en heeft het zijn aanbod uitgebreid dat de adoptie van verschillende mobiliteitsoplossingen stimuleert:

 • Het aanbod van deelmobiliteitsoplossingen voor werknemers werd in 2023 uitgebreid naar 6 nieuwe landen. Arval Car Sharing is nu beschikbaar in 15 landen. In 2023 werden wereldwijd in totaal 125.000 boekingen gedaan via het platform.
 • De Arval Mobility Pass is een eenvoudige, innovatieve oplossing die een betaalkaart, een app en een beheerplatform combineert om de mobiliteit van werkgevers en werknemers te verbeteren. De kaart werd in 2023 uitgerold met XXImo in Nederland, Betterway in Frankrijk en Edenred in Brazilië.
 • Arval Bike Lease is beschikbaar in 14 landen en was eind 2023 met 65% gestegen ten opzichte van eind 2022. Ter ondersteuning van deze marktgroei is het fietslease-aanbod voor lange termijn uitgebreid met een samenwerking met de gespecialiseerde startup Zenride in Frankrijk. In Nederland is Arval een samenwerking gestart met Hellorider, marktleider op het gebied van software voor zakelijke fietslease. Met de schaalbare fietslease-oplossing van Hellorider is het zakelijke fietslease-aanbod uitgebreid en toegankelijk gemaakt voor alle klanten van Arval. Ook werd Arval’s sponsoring van BEAT Cycling Club (BEAT) aangekondigd. Gezamenlijk promoten de partijen het fietsgebruik in Nederland en brengen zij Arval Bike Lease onder de aandacht.
 • Eind december 2023 was het leasingaanbod voor gebruikte auto's, Arval Re-lease, uitgerold in 21 landen – 5 meer dan het jaar daarvoor. Hiermee biedt Arval een slimme oplossing die klanten toegang geeft tot voertuigen van hoge kwaliteit tegen aantrekkelijke leasetarieven. Ook wordt de levensduur van de voertuigen verlengd. Het Arval Re-lease-wagenpark groeide met 139% jaar-op-jaar, wat laat zien dat klanten enthousiast zijn over dit nieuwe type aanbod.
 • Arval bereikte in 2023 de mijlpaal van 633.000 connected voertuigen in zijn wagenpark, een stijging van 39% vergeleken met 2022. Hiermee ligt Arval op koers om in 2025 80% van het wagenpark connected te maken. Dankzij telematica-technologie en data-intelligentie stelt Arval Connect klanten in staat de kosten van hun wagenpark te optimaliseren. Ook kunnen zij de veiligheid van de berijders verbeteren, hun energietransitie versnellen en mobiele teams efficiënter beheren. Met het connected verzekeringsaanbod gaat Arval nog een stap verder: klanten krijgen op basis van hun rijstijl een verlaging van hun maandelijkse leasingtarief aangeboden. Deze dienst is met succes gelanceerd in Italië en laat daar al een halvering van het aantal verkeersongevallen zien. Binnenkort wordt hij geïntroduceerd in Spanje, Nederland en België.

Ambities voor 2024


Het voornaamste doel van Arval voor 2024 is het in een snel veranderende markt voortbouwen op het momentum van de afgelopen jaren. Daarbij is het bedienen van klanten door zeer gemotiveerde, hardwerkende en betrokken medewerkers het uiteindelijke doel. Versnelling van de energietransitie van wagenparken zal ook tot de kern van de strategie behoren. Het uitbreiden van het aanbod volledig elektrische voertuigen, het implementeren van partnerschappen voor het opladen van voertuigen, het adviseren van klanten bij de ontwikkeling van mobiliteitsbeleid met volledig elektrische voertuigen en het aanbieden van aanvullende mobiliteitsoplossingen die minder CO2 uitstoten, zijn van cruciaal belang voor deze ambitie. Er is op 15 januari al een start gemaakt met de lancering van Arval Charging Services, een aanbod dat het leasen van een volledig elektrisch voertuig combineert met een laadpunt. Dit aanbod vult het Arval-laadkaartensysteem voor onderweg en de automatische terugbetaling van het elektriciteitsverbruik van voertuigen aan huis aan.

Bovendien werd de algemene strategie van Arval om duurzame mobiliteit aan te moedigen in 2024 beloond met een gouden EcoVadis-medaille, waarmee Arval in de top 5% best beoordeelde bedrijven terechtkwam. Deze onderscheiding weerspiegelt de inzet van de medewerkers om zich in te zetten voor verduurzaming op alle niveaus van het bedrijf.

Het op korte termijn bereiken van de meeste doelstellingen van de in 2020 gelanceerde Arval Beyond-strategie, betekent dat deze in 2024 wordt voltooid. Arval zal dit jaar zijn nieuwe strategische plan verder zal uitwerken. Dit plan wordt begin 2025 bekendgemaakt en zal een keerpunt in de geschiedenis van het bedrijf betekenen.

In navolging van de bedrijfsresultaten zal Arval op 8 maart 2024 de jaarrekening van 2023 publiceren.  

Lees meer toon minder