vakantie

Zo voorkom je autopech tijdens de vakantie

Buitenland 15 May 2023 , door
Arval

Niemand zit te wachten op pech met de auto. Maar wat je wél kunt doen is ervoor zorgen dat de kans op pech zo klein mogelijk is. Met een goede voorbereiding kom je een heel eind, letterlijk.

Controleer je auto vooraf

Weet jij hoe je auto ervoor staat? Er zijn drie punten die handig zijn om van tevoren te checken: de bandenspanning, het oliepeil en de koelvloeistof.

Als eerste: de bandenspanning. Een te lage spanning kan een lekke band of klapband veroorzaken. Zorg er voor dat je banden goed op spanning zijn. Weet je niet hoeveel spanning er in de band moet? Check dit dan op deze website.

Het niveau van het oliepeil is misschien wel belangrijker dan de bandenspanning. Motorolie smeert de draaiende onderdelen van de auto, maar is ook een koel- en reinigingsmiddel. Zowel te veel als te weinig olie levert schade aan je auto op en zorgt ervoor dat je misschien wel stil komt te staan. Je kunt heel gemakkelijk zelf je oliepeil controleren en (eventueel) aanvullen. Zorg er wel voor dat je het juiste type olie en de juiste hoeveelheid gebruikt. Kijk op de website van de ANWB voor een aantal handige tips.

Als laatste, maar niet minder belangrijk: check de hoogte van de koelvloeistof. Dit voorkomt namelijk een oververhitte motor. Zeker in warme landen is dat geen overbodige luxe. Controleer de koelvloeistof vóórdat je met de auto gaat rijden. Bij een warme motor kan de koelvloeistof krachtig naar buiten komen en ernstige verwondingen veroorzaken. Met deze handleiding van de ANWB zie je hoe je dit veilig doet.

Neem de juiste papieren mee

Als je op vakantie gaat, is het handig om een aantal belangrijke documenten mee te nemen. Deze zullen autopech tijdens je vakantie niet voorkomen, maar kunnen wel voor een snelle afhandeling zorgen.

De eerste op de lijst is de Internationale Motorrijtuigverzekeringskaart. Kortom, de witte (voorheen groene) kaart. Op deze kaart staat hoe jouw (lease)auto precies verzekerd is en in welke landen dit geldt. De kaart wordt zowel op papier als digitaal geaccepteerd.

Heb je jouw leaseauto via Arval (voorheen Terberg Business Mobility) en ben je je verzekeringskaart kwijt? Dan kan je deze opvragen op de website van Arval.

Mocht je in een aanrijding terechtkomen, dan moet je het Europese schadeformulier invullen. Deze kan je vrijwel altijd in de auto terugvinden. Is dat niet het geval of heb je het formulier al eens gebruikt, dan kun je hier het formulier downloaden en uitprinten. Of vul het schadeformulier digitaal in, dat scheelt weer wat papierwerk.

Toch autopech tijdens je vakantie

Soms kun je pech niet voorkomen en kom je ergens stil te staan. In dat geval adviseren we altijd om pechhulp in te schakelen. Hieronder zetten we de meest voorkomende gevallen op een rijtje.

Oververhitte motor

Is de motor van je auto oververhit? Dan is de boosdoener meestal het koelsysteem. Deze is dan te warm geworden waardoor de motor niet meer kan koelen. Je herkent een oververhitte motor aan witte rook die onder de motorkap vandaan komt of aan het waarschuwingslampje op je dashboard. Let goed op bij het bijvullen van de koelvloeistof. Als de motor nog warm is, kan bij het losdraaien van de dop een fontein aan koelvloeistof naar buiten komen en ernstige verwondingen veroorzaken. Laat de auto daarom minstens een kwartier afkoelen en bel bij voorkeur de pechhulp.

Lekke band of klapband

Een lekke band of klapband kan veroorzaakt worden door een te lage bandenspanning of door iets scherps op de weg. Zie je een waarschuwingslampje voor lage bandenspanning? Stop dan zo snel mogelijk en check je bandenspanning. Trekt de auto plotseling naar één kant of hoor je een harde klap? Dan ben je helaas al te laat. Zorg altijd voor een reservewiel in de auto. Dan kun je zelf je band verwisselen. Anders kan pechhulp je verder helpen.

Lege accu

Wil je auto (moeilijk) starten? Of stopt (bijvoorbeeld) je radio er ineens mee? Dan heb je zeer waarschijnlijk een lege accu. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Maar op vakantie zijn hoge temperaturen of veel korte ritten vaak de boosdoener.

Een auto met lege accu krijg je weer aan de praat met startkabels. Maar let goed op: bij moderne auto’s kan dit schade aan de elektronica veroorzaken of kun je niet goed bij de accu. Bel ook in dit geval daarom met pechhulp.

Wil je nog meer tips om autopech tijdens je vakantie te voorkomen? Kijk op de website van de ANWB.

Lees meer toon minder