Alles over leasen Arval Nederland

Leasebudget indexeren – zo werkt het

De hoogte van de leasenorm (het leasebudget voor je medewerker) bepalen kan lastig zijn. Gelukkig is daar een handig hulpmiddel voor. Op deze pagina lees je hoe je je leasebudgetten laat meebewegen met de markt aan de hand van de prijsindex van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Wat is een leasenorm?

De leasenorm is het bedrag per maand waarvoor een medewerker binnen je bedrijf een auto kan kiezen. Dit is altijd een vast bedrag dat wordt bepaald op basis van een normkilometrage en normlooptijd. Meestal zijn er verschillende categorieën die afhankelijk zijn van de schaal of de functie waar de medewerker in valt.

Waarom is het belangrijk hier jaarlijks naar te kijken?

Door jaarlijks naar de leasenorm te kijken en deze vast te stellen per categorie zorg je voor een gelijke keuzemogelijkheid onder je medewerkers. Zo weten ze altijd waar ze aan toe zijn en uit welke auto’s ze kunnen kiezen.

Wat is de Prijsindex Operationale Lease?

Deze prijsindex van het CBS geeft je een onafhankelijk en objectief inzicht in hoe autokosten zich ontwikkelen in verloop van tijd. Bij het berekenen van de index neemt het CBS alle variabelen die een leaseprijs bepalen mee. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Brandstof
 • Afschrijving
 • Rente
 • Reparatie en onderhoud
 • Verzekering

Het indexcijfer laat je zien wat de index op een bepaald punt was en hoe deze zich in de afgelopen periode heeft ontwikkeld. Zo kun je zelf bepaalde periodes vergelijken en bijvoorbeeld zien wat de ontwikkeling in autokosten is geweest over de afgelopen periode. Op basis hiervan kun je uitrekenen hoeveel de leasenorm gemiddeld aangepast moet worden zodat je medewerkers weer een soortgelijke auto kunnen kiezen.

Stappenplan: leasenorm indexeren

Stap 1 – Kijk naar je huidige situatie

De index is uitgebreid. Dus voordat je ermee aan de slag gaat is het verstandig om goed naar je huidige situatie te kijken. Beantwoord hiervoor onderstaande vragen:

 1. Zijn je leasenormen inclusief of exclusief een brandstofvoorschot?
 2. Wanneer heb je de huidige leasebudgetten voor het laatst geïndexeerd?
 3. Wat is het doel van indexering? Wil je een ruimere of beperktere keuze (of gelijk)?
 4. Hoe ziet je wagenpark eruit?
  1. Heb je naast personenauto’s ook lichte bestelauto’s?
  2. Heb je vooral benzineauto’s of juist volledig elektrisch? (PHEV wordt hierbij gezien als benzineauto) en wat is je verwachting voor de toekomst?

Stap 2 – Aan de slag met de index

Ga naar de website van het CBS en filter de index op basis van de antwoorden op bovenstaande vragen. Kom je er niet helemaal uit? Neem dan gerust contact op met je accountmanager. We helpen je graag verder .

Stap 3 – Maak een berekening

Je kunt nu zelf uitrekenen wat je nieuwe leasenorm zou kunnen zijn. In het rekenvoorbeeld hieronder zie je hoe je dat doet.

De situatie:

Vraag: zijn je leasenormen inclusief of exclusief een brandstofvoorschot?

Antwoord: inclusief

Vraag: wanneer heb je de huidige leasebudgetten voor het laatst geïndexeerd? Antwoord: mei 2022
Vraag: hoe ziet je wagenpark eruit? Antwoord: personenauto’s op benzine

De index:

CBS index voorbeeld

Het indexcijfer van de laatste indexering van je bedrijf. Q1 in 2022 120,1
Het meest recente indexcijfer. Q3 in 2023 139,6

De berekening

Nu kun je de volgende berekening maken: 139,6 / 120,1 = 16,2%. Stel je leasenorm was € 860,00. Volgens dit voorbeeld zou je dan je leasenorm kunnen aanpassen naar € 990,00 ( € 860 + 16,2%) om de autokeuze voor je medewerkers gelijk te houden.

Hoe nu verder?

Op basis van de uitkomst van bovenstaande berekening, kan je accountmanager bij Arval gemakkelijk een nieuw voorstel voor het aanbod voor je maken. Je ziet dan in één oogopslag welke auto’s je je medewerkers kunt bieden op basis van de nieuwe leasenormen. Dit doen we natuurlijk altijd in overleg. Zo zorgen we samen voor een optimaal aanbod en tevreden medewerkers.

Heb je vragen?

Door middel van de index kun je zelf je leasenorm voor komend jaar bepalen. We kunnen ons echter voorstellen dat je hier misschien niet helemaal uitkomt. Neem dan gerust contact op met je accountmanager. We adviseren je hierin graag kosteloos. Wil je meer? Bijvoorbeeld weten hoe jouw autoregeling of aanbod zich verhoudt tot je concurrenten? Dan helpen onze consultants je graag verder.

> Consult aanvragen

Update over de nieuwe index ontvangen?

Houd onze nieuwsbrief dus goed in de gaten. Hierin zullen wij elk kwartaal de CBS autokostenindex delen. Ontvang je de nieuwsbrief nog niet? Schrijf je dan in via de footer onderaan de website.