Elektrisch rijden

Mobiliteit bij Nederlandse bedrijven in 2022

Mobiliteit 1 Jun 2022 , door
Arjos Bot

Je hoort het woord mobiliteit steeds vaker. Maar is het ook echt zo’n groot onderwerp binnen Nederlandse bedrijven? Wat speelt er op het gebied van mobiliteit en hoe zien deze bedrijven hun toekomst. Het Arval Mobility Observatory heeft dit uitgezocht en gepubliceerd in hun jaarlijkse Barometer.

Nederlandse bedrijven hebben vertrouwen in hun wagenpark

Uit de Barometer blijkt dat een groot deel van de Nederlandse bedrijven vertrouwen heeft in de toekomst. Maar liefst 95% van de ondervraagden verwacht dat hun wagenpark stabiel blijft of groeit in de komende drie jaar. Dit komt vooral door economische en HR-gerelateerd zaken. Denk bij de laatste bijvoorbeeld aan werving en behoud van medewerkers. Zeker 48% van de ondervraagden geeft aan dat deze HR-gerelateerde zaken de reden zijn achter het vertrouwen in hun wagenpark. Dit is een stijging t.o.v. de 26% in het jaar ervoor.

De elektrificatie van wagenparken zet door

Dit jaar hebben 6 van de 10 bedrijven ten minste één alternatieve brandstof voor hun personenauto’s geïntroduceerd. Nederland loopt hiermee voor op het Europese gemiddelde. De belangrijkste reden om over te stappen op alternatieve brandstoffen voor zowel personenauto’s als grijze kentekens (bedrijfsbussen) is en blijft de impact op het milieu. Bij personenauto’s is het percentage bedrijven dat dit als reden opgeeft ten opzichte van 2021 gestegen van 53% naar 59%. Bij grijze kentekens van 40% naar 52%. De verwachting is dat dit ook in de toekomst steeds belangrijker wordt. De twee belangrijkste bezwaren die worden genoemd als reden om geen auto/bedrijfsbus met alternatieve brandstof aan te bieden zijn de hoge aanschafprijs en uitdagingen rondom laden.

Arjos Bot

“Het is opvallend dat de aanschafprijs voor een elektrische auto een vaak genoemd bezwaar is. Omdat de TCO (Total Cost of Ownership) voor een volledig elektrische personenauto per maand lager is dan van een vergelijkbare benzine auto met een lagere aanschafprijs.“

Er worden steeds meer alternatieve mobiliteitsoplossingen ingezet

Ook op het gebied van mobiliteitsoplossingen loopt Nederland voor op het Europese gemiddelde. Meer dan 8 van de 10 bedrijven hebben aangegeven tenminste één mobiliteitsoplossing te hebben geïmplementeerd. Ongeveer 29% hiervan is van plan hiervoor ook een platform of app te gebruiken. Deze alternatieve oplossingen worden bij 9 op de 10 bedrijven geïntroduceerd als aanvulling op de bestaande regeling en niet ter vervanging. 4 op de 10 bedrijven zijn geïnteresseerd in het aanbieden van een mobiliteitsbudget voor hun werknemers. Hetzelfde aantal heeft ook een strategie voor het reduceren van de CO2-uitstoot. Ook hierbij geldt dat het gros hiervan een grotere onderneming is.

Benieuwd naar het hele onderzoek? Lees meer over Arval Mobility Observatory

Benieuwd hoe mobiliteit binnen jouw bedrijf werkt?

Service met een lach Arval
Download de brochure
Of neem contact op met Head of Consulting Arjos Bot: 030–602 44 44.
Service met een lach Arval
Lees meer toon minder