CO2-uitstoot bijhouden werknemers

Bijhouden CO2-uitstoot werknemers

De Normerende regeling werkgebonden Personenmobiliteit. Een hele mond vol. Je hebt er inmiddels waarschijnlijk al veel over gelezen. Maar we kunnen ons voorstellen dat een duidelijk overzicht ontbreekt. Daar kunnen wij je bij helpen.

In het kort:

Wat is het?
Een verplichting om de CO2-uitstoot van het zakelijke verkeer én woon-werkverkeer van je medewerkers te registreren.

Voor wie geldt het?
Bedrijven met meer dan 100 werknemers.

Vanaf wanneer?
1 juli 2024
 • Wat is de aanleiding?

  In het klimaatakkoord van Parijs staat onder andere dat EU-lidstaten in 2030 minimaal 40% minder CO2 moeten uitstoten. Nederland heeft besloten (net als een aantal andere landen) deze doelstellingen te verhogen naar 55%. Je kunt je wel voorstellen dat hier nog een hoop voor moet gebeuren. In 2019 hebben meer dan 100 partijen (overheden, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties etc.) daarom gewerkt aan verschillende maatregelen waarmee dit doel haalbaar moet worden. Deze maatregelen worden in stappen uitgevoerd. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je morgen ineens je hele onderneming op z’n kop moet gooien. Wel is het goed om je in te lezen zodat je weet wat eraan komt.

  Op de website van Rijksoverheid vind je meer informatie over de maatregelen per branche.

 • Webinar

 • Wat houdt de regeling in?

  Meer dan de helft van de kilometers op de weg is werkgerelateerd (vrachtvervoer niet meegerekend). Om de doelstelling binnen het klimaatakkoord te halen en de CO2-uitstoot te verminderen, moeten dus vooral werkgevers aan de bak. Een manier hoe je hier als werkgever wat van gaat merken is de normerende regeling werkgebonden personenmobiliteit.

  In deze regeling staat dat vanaf 1 juli 2026 de totale CO2-uitstoot van de gereisde zakelijke kilometers van iedereen binnen je onderneming niet hoger mag zijn dan de maximumnorm. Deze norm wordt iedere vier jaar opnieuw vastgesteld. Om te controleren of je als werkgever voldoet aan deze norm ben je verplicht om jaarlijks te rapporteren over de gereden zakelijke kilometers. Blijkt uit je rapportage dat je boven deze norm zit? Dan heb je vier jaar de tijd om de CO2-uitstoot te verlagen.

  Dat betekent dat je dus nogal wat gegevens van je werknemers moet hebben.

  • aantal gereisde kilometers
  • gebruikte vervoermiddelen
  • gebruikte brandstof
 • CO2-registratie

Stappenplan - Bereid je voor op de nieuwe regeling

Stap 1 - Check je wagenpark

Zitten daar bijvoorbeeld nog oude diesel auto’s tussen? En hoeveel elektrische auto’s bied je aan?

Stap 2 - Pak je administratie aan

Je hebt straks een hoop informatie van je medewerkers nodig. Hoe ga je dit opvragen en hoe ga je dit bijhouden? Wij kunnen je hierbij helpen. Sterker nog: we zouden ons werk niet goed doen als we niet gewoon al een oplossing voor je hebben.

Stap 3 – Informatie inwinnen

Kijk bijvoorbeeld eens naar Arval Mobility Link. Of schrijf je in voor onze webinar. Zo kom je alles te weten over de regeling en wat je kunt of moet doen.

Stap 4 – Tijd voor actie

Onderneem de nodige stappen. Kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Neem dan gerust contact op met je accountmanager of vraag een vrijblijvend consult aan.