ex-lease occasion

Ex-lease occasions bij Arval

Arval 17 Mar 2021 , door
Marco Vrolijk & Maxim van Oort

Als leasemaatschappij ontvangt Arval dagelijks auto’s die na de leasetermijn terugkeren. Iedere auto wordt vervolgens gekeurd en een deel wordt apart gezet voor verkoop aan particulieren. “Cherry-picking” volgens Maxim van Oort, Specialist Verkoop Auto's, want voor particuliere verkoop worden de beste voormalige leaseauto’s eruit gepikt. Hoe gaat dat in z’n werk en wanneer is een ex-lease occasion een goede deal?

Kun je wat meer over jezelf vertellen?

Betrouwbare lease occasions

"Ik ben Maxim van Oort, samen met mijn collega Chris Jan Bulthuis verzorg ik de verkoop van ex-lease occasions bij Arval. Ik ben hier echt in mijn element, want ik kom uit een echt handelaarsgezin. Mijn vader is namelijk vijftien jaar geleden zijn eigen garage begonnen. Zelfs toen ik klein was wilde ik al graag op zondag mijn vader helpen met het verkopen van auto’s. Dat was en blijft natuurlijk het allerleukst als mensen met een grote glimlach en de juiste auto de deur uit gaan."

 

Is er veel interesse in het kopen van een ex-leaseauto?
"Bij Arval merk ik sinds 2018 een enorme boost in de populariteit van onze auto’s die terugkomen uit de lease. Steeds meer mensen willen graag een betrouwbare occasion kopen." Vroeger bestond nog vaak het idee dat een ex-lease occasion per definitie een afgetrapte wagen zou zijn. "Het tegenovergestelde is waar, want je kunt juist de volledige onderhoudshistorie inzien. Je wilt zoveel mogelijk inzicht in een auto voor je tot kopen overgaat en met een ex-leaseauto heb je juist dat inzicht. Voor wie op zoek is naar een betrouwbare auto is een ex-lease kopen dan ook vooral een veilige optie."

Hoe ziet het proces voor ex-lease occasions bij Arval er precies uit?
"Als grote leasemaatschappij krijgen we iedere dag zo’n 50 auto’s binnen. Alle auto’s worden door een van onze onafhankelijke inspectiepartner gecheckt:

  • Wat is de staat van de auto?
  • Is de auto vrij van storingen?
  • Wat is de staat van de banden, hoeveel profiel wordt gemeten?
  • Zijn er geen gekke schades?
  • Ziet alles er van binnen en buiten optisch nog goed uit?

Op basis van deze factoren pikken we vervolgens de krenten uit de pap: alleen dan zetten we een auto online. Alle inspectierapporten en de onderhoudshistorie zijn overigens gratis in te zien. Daarmee heb je inzicht in alle details die je zou willen weten. Je leest hier de gehele staat van de auto inclusief de foto’s die zijn gemaakt. Ik zou dat dus ook altijd aanvragen."

Ex lease occasion foto

 

Zijn er ook al elektrische ex-lease occasions te krijgen?
"Een ex-lease hybride zien we al wel regelmatig. We hebben nu bijvoorbeeld een Toyota Yaris hybride op de site staan. Volledig elektrisch is nog wat zeldzamer, al hebben we regelmatig een Hyundai IONIQ of Nissan Leaf in het aanbod. De meeste elektrische auto’s zijn nu nog maar twee of drie jaar oud en hebben een lage bijtelling. Die blijven waarschijnlijk nog wel een paar jaar bij onze zakelijke klanten rijden. Toch denk ik dat er binnenkort wel vaker een elektrische occasion voorbij gaat komen." 

Heb je nog tips voor wie op zoek is naar een goede occasion?
"Ja, eigenlijk komt het er gewoon op neer dat je zoveel mogelijk wilt weten hoe er met een auto is omgegaan. Je wilt bijvoorbeeld weten hoeveel vorige eigenaren er zijn geweest. Daarnaast is de onderhoudshistorie van een auto erg belangrijk. Is die historie bekend? Weet de verkopende partij ook echt wat er met de auto is gebeurd?"

"Die dingen bij elkaar maken een ex-lease auto kopen al snel interessant. Je hebt maar één vorige eigenaar en een auto van een Nederlandse dealer. Dat is voor ondernemers interessant, want al onze auto’s zijn Btw-auto’s. Dat alle onderhoud via het gratis inspectierapport inzichtelijk is, dat is het grootste voordeel om teleurstellingen te voorkomen. En om mijn verkooppraatje dan helemaal compleet te maken: je krijgt bij ons ook altijd 14 dagen bedenktijd en we leveren de auto zelfs gratis op locatie."

Tenslotte: waar is het actuele aanbod van Arval ex-lease occasions te vinden?
“We updaten ons aanbod dagelijks op diverse kanalen. Tussen de €7.500 en €25.000 is er altijd een mix aan varianten en uitvoeringen te vinden. Bovendien ook regelmatig een bijzonder model. Zo hebben we nu bijvoorbeeld een Subaru Levorg op de site. Die zou ik zelf wel willen.”

Kijk op de Arval websiteAutomarkt Online, Autoscout24, AutoTrack, Autotrader, Autowereld, GasPedaal, Marktplaats en Nederland Mobiel voor het actuele aanbod.

 

Maxim en Chris Jan zetten elke maand een ex-lease occasion in de spotlights.

Lees meer toon minder