Arval Background

Wat zijn de voordelen van een elektrische auto?

Content

Overweeg je een elektrische auto te gaan rijden, maar weet je niet precies wat elektrisch rijden jou kan bieden? Arval is je graag van dienst! Elektrisch rijden heeft namelijk verschillende concrete voordelen en is dus zeker het overwegen waard. Geïnteresseerd? Lees dan snel verder want Arval brengt in dit artikel de belangrijkste voordelen van elektrische auto’s voor jou in kaart!

Elektrisch rijden is goedkoper

Brandstofbesparing

Brandstofbesparing

Wanneer je overstapt op elektrisch rijden, kan je in potentie maar liefst 50% aan brandstofkosten besparen! Een gevulde benzine- of dieseltank kost al gauw een aantal tientjes. Elektrisch rijden brengt dit getal behoorlijk naar beneden. Daarbij geldt dat thuis opladen het voordeligst is; voor het opladen van je auto aan een openbaar laadpunt ben je meer kwijt.

Geen BPM

Geen BPM

Daarnaast betaal je bij een elektrische auto geen belasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm). Dit is een bedrag dat bij de aankoop van je auto is meegerekend, wat bij zuinige auto’s lager ligt dan bij milieuvervuilendere auto’s. Een elektrische auto is vanzelfsprekend de zuinigste optie. Je hoeft bij de aankoop dan ook geen bpm te betalen. Ook wordt je vrijgesteld van wegenbelasting en is de bijtelling tot wel 18% lager.  

 

Subsidie

Subsidie

Ook in 2022 kunnen particulieren weer subsidie aanvragen voor elektrische personenauto's. Dit is de zogenoemde SEPP en geldt voor zowel nieuwe als gebruikte elektrische personenauto's in de kleinere en compacte middenklasse. Voor het private leasen van een nieuwe elektrische auto ontvang je € 3.350,- subsidie en voor een gebruikte elektrische auto € 2.000,-.

Onderhoud

Lagere onderhoudskosten

Ook zijn de onderhoudskosten voor een elektrische auto lager dan bij een auto met een verbrandingsmotor. Een verbrandingsmotor is namelijk gevoeliger voor slijtage, doordat de onderdelen van de motor tijdens het rijden continu in beweging zijn.   

Elektrisch rijden is beter voor het milieu

Daar waar een benzine- of dieselauto tal van schadelijke stoffen (CO2, stikstofoxiden, fijnstof) produceert, is de elektrische variant een stuk milieuvriendelijker, waardoor de luchtkwaliteit er op vooruit gaat. Zeker wanneer je jouw auto met groene stroom oplaadt, verklein je jouw ecologische voetafdruk!

Hoewel je op een elektrische batterij een minder grote afstand kan afleggen dan op een benzine- of dieseltank, is dit binnen Nederland meestal niet echt een probleem, door de vele laadpalen. Dit maakt Nederland een uiterst geschikt land om elektrisch in te rijden.

Kleinere ecologische voetafdruk

 

Elektrische auto’s zijn stil

Minder geluid

 

Sommigen vinden dit een voordeel, anderen een nadeel. Feit is dat een elektrische auto minder geluid maakt voor zowel de inzittenden als de omgeving. Dit kan prettig zijn voor mensen die vlakbij een drukke weg wonen.

Leasing maakt elektrisch rijden toegankelijk 

In de praktijk moet nog gaan blijken wat de afschrijftijd en restwaarde van elektrische auto’s is. Het kopen van een elektrische auto kan daarom als een risicovolle stap aanvoelen, zeker vanwege de hoge prijs. Hier biedt leasing een uitkomst, doordat je een vast bedrag per maand betaalt en je je geen zorgen hoeft te maken over de restwaarde van jouw auto!

Veranderingen op komst

Ter aanvulling op alle genoemde voordelen in dit artikel moet ook gezegd worden dat er het een en ander gaat veranderen met betrekking tot elektrische auto’s en de voordelen daarvan. Vanaf 2024 gaan de spelregels namelijk veranderen en betaalt de berijder wel wegenbelasting (met een korting van 50%).

Iets concreter komt het neer op het volgende:
Ben je de eigenaar van een plug-in hybride waarvan de uitstoot maximaal 50 gram CO2 per kilometer bedraagt? Dan geldt er tot en met 2024 een korting van 50% op de wegenbelasting. In 2025 bedraagt die korting nog 25% en in 2026 is het, net als bij volledig elektrische auto’s over en uit met de (fiscale) voordelen en geldt het volledige tarief.

Geïnteresseerd in een elektrische auto?

Hebben de voordelen van elektrische auto’s jou weten te overtuigen? Bekijk hier dan het aanbod aan elektrische privatelease-modellen van Arval, kies er een uit en stel hem geheel naar wens samen!

Ook wanneer je vragen hebt of behoefte hebt aan meer informatie omtrent (het private leasen van) elektrische auto’s? Twijfel dan niet en neem contact met ons op. Wij zijn te bereiken op +31 (0)30 602 41 14. Of stuur een e-mail naar: privatelease@arval.nl. Wij helpen je graag!