Arval Background

Private Lease en vroegtijdige contractbeëindiging

Content
Private lease en vroegtijdige contractbeëindiging

 

De situatie ziet er rooskleurig uit en dus besluit een veertiger een privatelease-contract van € 250 per maand voor een periode van drie jaar aan te gaan. Met veel genoegen rijdt hij twee jaar lang in de auto totdat zijn werkgever het dienstverband beëindigt. Zijn inkomen daalt, de verplichtingen blijven. Wat zijn de mogelijkheden?

In het eerste jaar is de overeenkomst met de leasemaatschappij niet op te zeggen. Na het eerste jaar bestaat die mogelijkheid wel. In de algemene voorwaarden staat precies beschreven wat de kosten zijn in geval het contract moet worden opengebroken. De vaste opzegvergoeding bedraagt 30% van de som van het restant van de leasetermijnen. Het maximum aan deze opzegvergoeding is altijd het totale bedrag dat eigenlijk betaald had moeten worden wanneer direct voor deze ‘nieuwe’ looptijd was gekozen.

Het contract van € 250 per maand wordt in plaats van na drie jaar in dit geval na twee jaar al beëindigd. Over de resterende twaalf maanden wordt een opzegvergoeding berekend van 30%. In dit geval zouden nog twaalf termijnen van € 250 moeten voldaan, in totaal een bedrag van € 3.000. De veertiger uit het voorbeeld is echter niet verplicht dit gehele bedrag te betalen. Wanneer hij de auto inlevert, krijgt hij een rekening voor 30% van de € 3.000. Totaal bedraagt de opzegvergoeding dus in zijn geval € 900. Waarom Arval niet het gehele bedrag vraagt? Omdat situaties kunnen veranderen. Omdat de toekomst soms ongewis is. En omdat het in sommige omstandigheden eenvoudigweg de beste oplossing voor beide partijen is.