Arval Background

Private Lease en een hypotheek aanvragen

Content
PRIVATE LEASE EN EEN HYPOTHEEK AANVRAGEN

 

Het leasen van een auto heeft vele voordelen. Maar net als het afsluiten van een lening wordt het aangaan van een lease-overeenkomst geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Dat hoeft niet nadelig te zijn. Wel is het zaak de maandelijkse verplichtingen goed na te komen.

Wat het BKR doet wanneer iemand een private leasecontract tekent, is een percentage van het geregistreerde bedrag meenemen als maandelijkse verplichting, onder de code Operational Autolease. Dat bedrag komt ten laste van de ‘inkomenslastenberekening’, die nodig is om een nieuwe hypotheek of lening aan te gaan. Kort gezegd kijkt een hypotheekverstrekker welk deel een consument van diens maandelijkse inkomen overhoudt om de maandelijkse hypotheeklasten te kunnen betalen. Betaalt iemand maandelijks leasekosten? Dan houd deze persoon vanzelfsprekend minder over voor het aflossen van een hypotheek.

Gesteld kan worden dat 65% van de waarde van een leasecontract wordt opgeteld bij de persoonlijke, financiële verplichtingen. Het leasecontract met een waarde van 20.000 euro, betekent een registratie van 65 %, te weten 13.000 euro bij het BKR, in totaal. Met 250 euro per maand aan private lease-kosten en een contract voor drie jaar, bedragen de totale kosten 9.000 euro. Daarvan wordt 5.850 euro geregistreerd. Toch kan het zo zijn dat iemand tot 50.000 minder hypotheek kan krijgen, ofwel ruim vijf keer de waarde van het hele leasecontract. Ook al is dit zeker niet altijd het geval, het loont de moeite van tevoren onderzoek te doen. Eerst een huis kopen en dan een leasecontract afsluiten, levert doorgaans geen problemen op.