Arval Background

Is Private Lease aftrekbaar?

Content

Is Private Lease aftrekbaar?

Ben je zelfstandig ondernemer of particulier en zoek je een antwoord op de vraag: is Private Lease aftrekbaar van de belasting? Dan ben je hier aan het juiste adres. Het antwoord op de vraag of Private Lease aftrekbaar is, is namelijk ‘nee’. Het is niet mogelijk om de btw op de factuur terug te vorderen bij de fiscus. Daarnaast is het ook niet mogelijk om een privatelease-auto volledig op te voeren als kosten om zodoende de omzetbelasting te drukken.

Dat neemt echter niet weg dat er voor zelfstandige ondernemers wel andere mogelijkheden bestaan om de kosten van privatelease-auto’s te drukken. Vooral wanneer je veel zakelijke kilometers maakt in je privatelease-auto. Hier leggen wij je in de rest van dit artikel graag meer over uit.

Privatelease-auto en zakelijke kilometers

Zoals de term ‘Private Lease’ al doet vermoeden is deze vorm van leasen bedoelt voor privégebruik. Ritjes naar de supermarkt en de sportschool bijvoorbeeld. Het mag duidelijk zijn dat de belastingdienst deze kosten niet voor jou gaat betalen. Dit verandert dan ook niet wanneer je als ZZP’er je privatelease-auto ook gebruikt voor zakelijke ritten, althans als wij het over de kosten van het privatelease-contract hebben dan.

Het gedeelte van de privatelease-kosten dat wel aftrekbaar is, zijn de zakelijke kilometers die je met de auto rijdt. Wanneer je met een privé auto naar een zakelijke afspraak gaat heb je namelijk recht op een aftrek van 19 cent per gereden kilometer.

Is Private Lease aftrekbaar? Nee én ja

Het antwoord op de vraag of Private Lease aftrekbaar is, is dus voor een groot deel ‘nee’ en voor een klein deel ‘ja’.

De kosten van het privatelease-contract zijn niet aftrekbaar, ongeacht of je een particulier of een ZZP’er bent.

De zakelijke kilometers die je als ZZP’er maakt in je privatelease-auto zijn daarentegen wel aftrekbaar van de belasting. Het kan dan ook een slimme zet zijn om als zelfstandig ondernemer te kiezen voor een privatelease-auto die je zo nu en dan ook gebruikt voor zakelijke ritten.

Inkomstenbelasting en Private Lease

Zoals gezegd is het niet mogelijk om een privatelease-auto volledig op te voeren als kosten om zodoende de omzetbelasting te drukken. Qua vermogensbelasting geldt uiteraard wel dat je schulden of verplichtingen in mindering kan brengen bij de jaarlijkse belastingaangifte.

Zolang het privatelease-contract langer dan een jaar loopt, kun je hier gebruik van maken. Bereken dan simpelweg de resterende periode van het contract en de waarde die dat weergeeft. Een deel hiervan kan je vervolgens verrekenen met je vermogensbelasting.

Waarom Private Lease interessant is voor ZZP’ers

Naast dat het mogelijk is om zakelijk gereden kilometers deels af te trekken van de belasting, komt Private Lease ook niet in aanmerking voor fiscale bijtelling. Een kostenpost die je bijvoorbeeld wel betaalt wanneer je teveel privékilometers aflegt in een leaseauto van de zaak.

Daarbij komt ook dat je bij Private Lease voor een vast bedrag per maand kiest, inclusief onderhoud, reparaties et cetera. Zo kom je dus nooit voor verrassingen te staan.

Vragen of interesse?

Heb je een vraag over het privatelease-contract of de mogelijkheden als ZZP’er? Neem dan gerust contact met ons op via: +31 (0)88 445 04 04. Of stuur een e-mail naar: privatelease@arval.nl. Wij helpen je graag!