Subsidie voor elektrisch rijden in 2022 (niet meer mogelijk)

Content
Subsidie EV

Koop of lease jij een volledig elektrische personenauto? Dan kun je in aanmerking komen voor de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP).

De overheid maakt het rijden met volledig elektrische kleine en compacte middenklasse personenauto’s aantrekkelijker. Elektrische auto’s stoten geen CO2 uit, ze zijn energiezuinig en dus beter voor het klimaat. Particulieren in Nederland die een nieuwe of gebruikte elektrische auto kopen of leasen kunnen daarom subsidie krijgen.

Wil jij gebruikmaken van deze aantrekkelijke financiële voordelen? Hier lees je hoe hoog de subsidie is en hoe je de subsidie aanvraagt.

Hoe hoog is de subsidie in 2022?

Het subsidiebedrag voor 2022 is € 3.350 voor een nieuwe elektrische auto. Voor gebruikte elektrische auto’s is het subsidiebudget € 2.000. Als je een nieuwe of gebruikte elektrische auto koopt, gaat dat direct van de aanschafprijs af. Bij private lease wordt het per maand uitgekeerd over vier jaar tijd. Het aller laatste nieuws kan je vinden op de website van de overheid.

Lease je een elektrische auto?

Voor nieuwe elektrische auto’s waarbij je het leasecontract dit jaar afsluit, ontvang je van de overheid 4 jaar lang een subsidiebedrag van € 69,79 per maand (€ 3.350/48). Voor occasion lease is dat € 41,67 per maand (€ 2.000/48). Dat bedrag wordt maandelijks in mindering gebracht op jouw leasebijdrage. Je moet dan wel een leasecontract van minimaal 48 maanden afsluiten om aanspraak te maken op deze subsidie.

Koop je een elektrische auto?

Wanneer je een nieuwe elektrische auto koopt ontvang je hetzelfde subsidiebedrag van € 3.350. Ook voor occasions is het bedrag hetzelfde, namelijk € 2.000. Bij koop wordt dit bedrag in één keer verrekend met de aanschafprijs.

Hoe vraag je de subsidie aan?

Wil jij dit jaar in aanmerking komen voor subsidie? Dan moet je elektrische personenauto voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Je koop- of leasecontract is in 2022 afgesloten en zowel het contract als het kenteken staan op jouw naam;
  • Je hebt een 100% elektrische personenauto met een actieradius van minimaal 120 kilometer;
  • De catalogusprijs (oorspronkelijke nieuwprijs) van de auto is niet lager dan € 12.000 en niet hoger dan € 45.000;
  • De auto is als elektrische personenauto geproduceerd en mag niet zijn omgebouwd tot elektrische auto.

Om aanspraak te maken op subsidie, moet de koop- of leaseovereenkomst van de auto zijn afgesloten in het kalenderjaar waarin je ook de subsidie aanvraagt. Jouw koop- of leasecontract moet dus van 2022 zijn om de subsidie van 2022 aan te vragen. Je auto hoeft nog niet te zijn afgeleverd. Je kunt de subsidie maar één keer aanvragen.

Heb je je koop- of leaseovereenkomst afgesloten? Dan is het verstandig om zo snel mogelijk je subsidieaanvraag te regelen. Je kunt dit vanaf 3 januari 2022 doen op het online portal van de RvO met je DigiD.

Wil jij ook elektrisch leasen?

Maak jij ook de stap naar elektrisch leasen? Dan draag je niet alleen bij aan een beter milieu, maar je bespaart óók op lease- en brandstofkosten, wegenbelasting en BPM! Ontdek alle voordelen van private lease bij Arval en neem contact met ons op. Wij hebben een ruim aanbod nieuwe en gebruikte elektrische auto’s voor private lease en we adviseren je graag. 

Wij hebben een ruim assortiment aan nieuwe en gebruikte elektrische auto's. 

Bekijk complete aanbod