man op e-bike

6 redenen om e-bikes nu in je mobiliteitspakket op te nemen

Mobiliteit 10 Aug 2022

Je ziet steeds meer elektrische fietsen op de weg. En ook onder het woon-werkverkeer wordt de e-bike steeds populairder. Overweeg jij al om voor je organisatie een regeling voor elektrische fietsen op te nemen? Waarom is juist nu een goed moment om dit te doen? We zetten een aantal belangrijke redenen op een rijtje.

1. Je ziet de e-bike steeds vaker

Veel Nederlanders zoeken deze lente en zomer in eigen land de buitenlucht op. Eén van de manieren om dat te doen is door op de fiets te stappen. Ook als manier om op kantoor te komen is de elektrische fiets populairder dan ooit. Zeker met het oog op het milieu is het niet meer zo vanzelfsprekend om de auto te pakken. Een goede reden dus voor werkgevers om op de wensen van (potentiële) medewerkers in te spelen.

2. Blijf niet achter bij de concurrentie

Nederlanders stappen massaal over op de e-bike, maar wist je dat inmiddels ook veel organisaties de voordelen zien om deze aan hun medewerkers aan te bieden? Uit onderzoek van Arval blijkt dat één op de drie organisaties deelfietsen of (zakelijke) leasefietsen aanbiedt. Bovendien is nog eens een derde van plan dit binnen drie jaar te implementeren. Inspelen op de vraag naar e-bikes met bijvoorbeeld een leasefiets van de zaak maakt je dus niet alleen aantrekkelijk als werkgever, maar is inmiddels ook belangrijk om niet achter te liggen op je concurrenten.

3. Gezondere medewerkers

Het is bijna een cliché, maar het blijft belangrijk om fietsgebruik onder medewerkers te stimuleren. Regelmatig bewegen zorgt voor gezondere medewerkers, zowel fysiek als mentaal en verhoogt de productiviteit. Gemiddeld zijn medewerkers acht dagen per jaar ziek, fietsende medewerkers zijn dat slechts zeven dagen. Bij veel bedrijven is thuiswerken bovendien nog steeds de norm. Hierdoor zorgt fietsen op de dagen dat de medewerker wél naar kantoor gaat voor de noodzakelijke beweging.

4. Financiële voordelen

Een medewerker die op de fiets naar kantoor komt, levert vaak kostenbesparing op. Ten eerste zijn gezondere medewerkers minder vaak ziek. Daarnaast zijn er minder parkeerplaatsen nodig rond het kantoor. Ook is het faciliteren van een leasefiets of deelfiets vaak goedkoper dan andere mobiliteitsvormen. Uit onderzoek bleek zelfs dat in één organisatie fietsende medewerkers 32 keer goedkoper zijn als het aankomt op zakelijk reizen dan autorijdende medewerkers.

5. Duurzaamheid

Door de inzet van fietsgebruik kan de CO2-uitstoot van je organisatie drastisch worden verlaagd. De woon-werkkilometers die fietsend worden afgelegd veroorzaken namelijk geen uitstoot, wat zowel het milieu als het imago van jouw organisatie ten goede komt. Hiermee past het aanbieden van e-bikes aan je medewerkers niet alleen goed binnen een bewuste duurzaamheidsstrategie, maar voldoe je ook aan de nieuwe wet- en regelgeving die in januari 2023 in gaat.

6. Een snel en effectief vervoersmiddel

De infrastructuur in steden is steeds vaak beter ingericht op fietsers en e-bikes. Zo zijn er in diverse steden in Nederland inmiddels fietssnelwegen, waarmee fietser sneller een bepaalde afstand afleggen dan automobilisten. Ideaal voor woon-werkverkeer. Ook op niet-fietssnelwegen is een fietser nog wel eens sneller op kantoor dan een automobilist. Onder andere omdat ze files kunnen omzeilen. Daarnaast blijkt dat 18% tot 40% van de medewerkers een kortere route met de fiets aflegt dan met de auto.

Wat houdt organisaties nog tegen?

Dat kunnen we ons best voorstellen. Het lijkt misschien een grote stap, maar met de juiste voorbereiding hoeft dat niet zo te zijn. We helpen je hier natuurlijk graag bij. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij onze collega’s van consulting.

Lees meer toon minder