CSR pic

'IK ERVAAR MIJN ELEKTRISCHE AUTO ALS EEN OASE VAN RUST

Arval 10 Nov 2017

‘IK ERVAAR MIJN ELEKTRISCHE AUTO ALS EEN OASE VAN RUST’

Dick Bakker portret

DE VRAAG NAAR ELEKTRISCHE AUTO’S STIJGT. ALGEMEEN DIRECTEUR MKB DICK BAKKER, DIE SINDS 2014 RIJDT IN EEN BMW I3, BEGRIJPT WEL WAAROM.

Wat is de actieradius van uw auto?

‘Dat is 160 kilometer. En nee, ik ben nooit zonder stroom komen te zitten. Dat komt ook doordat overal in het land inmiddels laadpalen staan. In de stad, maar ook bij klanten en prospects die ik bezoek. Waar je ook bent, de navigatie stuurt je naar een vrije laadpaal en in één tel zit je auto in het stopcontact. Bovendien is mijn auto uitgerust met een Range Extender. Dat is een kleine benzinemotor die wordt ingeschakeld zodra de accu dreigt op te raken. Ik gebruik hem alleen in noodgevallen. Als ik vanuit Brussel naar mijn huis in Houten rijd en verwacht de laatste kilometers net niet te gaan halen.’

Rijdt de auto goed?

‘De auto rijdt uitstekend. Ik kom een stuk ontspannener aan op mijn bestemming dan wanneer ik in een benzine-auto rijd. In een benzine-auto heb je nog wel eens de neiging goed gas te geven als een stoplicht groen wordt. Maar het slurpt de accu van je elektrische auto leeg en daarom laat je het wel. Ik ervaar deze auto als een oase van rust.’

Heeft elektrisch rijden ook minpunten?

“Natuurlijk wel. Parkeerplaatsen met laadpalen worden vaak bezet gehouden door auto’s die al lang zijn opgeladen. Ook werken niet alle openbare laadpalen even goed. Als je een parkeerplek met laadpaal moet zoeken terwijl het regent en je steeds verder van je bestemming komt, is dat vervelend. Maar de voordelen wegen daar voor mij absoluut tegen op.’

Zou u de volgende keer weer kiezen voor een elektrische auto?

‘Jazeker. Ik zou dan alleen wel een auto met een grotere actieradius verkiezen. Dat is ook prima mogelijk met de nieuwste technologische ontwikkelingen. In feite heeft de i3 mij in al die jaren maar één keer in de steek gelaten. Dat had overigens niets met de accu te maken. Ik heb inmiddels ruim 40.000 kilometer op de teller staan en daarvan heb ik slechts 169 kilometer op benzine gereden. Dat is toch een mooie prestatie.’

Lees meer toon minder